VW után: újabb óriásbotrány van kialakulóban?

Az amerikai hatóságok azzal vádolják a Total SA francia olajipari társaságot, hogy manipulálta a földgáz árát az Egyesült Államok délnyugati területein. A cég tagad.
Napi.hu, 2015. szeptember 23. szerda, 13:39
Fotó: Reuters

A Wall Street Journal értesülései szerint a Szövetségi Energiafelügyeleti Bizottság  (FERC) azzal vádolja a francia Total SA-t, hogy 2009 és 2012 között houstoni székhelyű leányvállalata olyan, számára veszteséges gázbeszerzéseket hajtott végre, amellyel eltérítette a piaci árfolyamokat, s ez más pozícióin ennél jóval jelentősebb nyereséget hozott a cégnek. A hatóság összesen 38 ilyen esetet vélt felfedezni.

Az FERC nem közölte, hogy az ügyletek összesen mekkora nyereséget hoztak a Totalnak, s azt sem, hogy a fogyasztók számlái érintettek-e az ügyben. A francia olajcég írásban tagadta a vádakat, s közölték, meggyőződésük hogy egyik alkalmazottjuk esetében sem állnak meg az FERC állításai. Közölték, teljes mértékben együttműködnek az amerikai hatóságokkal, s az összes szükséges dokumentumot azok rendelkezésére bocsátották.

A Total egyike a legnagyobb olajtermelő vállalatoknak - emlékeztet a lap - s jelentős kereskedési tevékenységet folytató részlege is van, amely nyersolajat, finomított termékeket és vegyipari termékeket vesz és elad. Az Egyesült Államokban 25 éve van jelent a fizikai és határidős földgázpiacon.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ptiszai, 2015.09.23 15:11

Ez hír nálunk?
Magyarok legyintenek, megszokták.
Offshore cégeknél landoltak a rezsimilliárdok
A távhősök támogatásának árnyékában offshore cégeket juttatott olcsó gázhoz az állami MVM kereskedőcége, a szálak kajmán-szigeteki, ciprusi, svájci cégekhez vezetnek.
http://index.hu/gazdasag/2014/01/27/mol/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.09.23 13:41

Figyi, nem az amerikai cégét, hanem az anyát akarják elkapni.

Érdekes.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html