Vízálló mobiltelefont mutatott be a Sony a világ legnagyobb fogyasztói elektronikai kiállításán, a ma megnyílt CES-en, amely a cég szerint maximum egyméteres mélységben fél óráig bírja a víz alatt - jelentette a BBC. A szűken 13 centiméteres képátlójú, nem egészen egy centi vastag készülék fedőlapjának köszönheti ezt a tulajdonságát - egyben ennek hajtogatása teszi kényelmetlenebbé a telefon használatát. A Sony azzal érvel újdonsága mellett, hogy minden tizedik mobilos időnként beleejti a WC-be telefonját, emellett szerintük az is hasznos, hogy ha a porba, a sárba pottyan a mobil vagy bármilyen egyéb szennyeződés - festék, kaja stb. - kerül rá, egyszerűen le lehet mosni.

A Sony a cég kameráiból ismert HDR videotechnológiával is megerősítette az Xperia Z névre keresztelt készüléket, amely a 4G-s mobilhálózatokon is használható. A japán nagyvállalat bejelentette, hogy teljesen ellenőrzése alá vonta mobiltelefon-vállalkozását, amelyből tavaly vásárolta ki 50 százalékos partnerét, a svéd Ericssont. Elemzők szerint nem rossz ötlet a vízálló mobil, ám sikere erősen függ attól, hogy az okostelefon-biznisz nagyjai, elsősorban a Samsung, milyen húzásokkal rukkolnak elő a következő hónapokban.

"Élőlénnyé" formált számítógép

Nem kell magával cipelnie többé a felhasználóknak az akkutöltő apparátust, ha teljesül az Intel ígérete, amely szerint új processzorai olyan keveset fogyasztanak, hogy a velük épített komputereket elég lesz egy nap egyszer feltölteni. A cég egy halom laptopot és táblagépet tartalmazó standja előtt tartott sajtótájékoztatót a CES-en, Ultrabookjai még vékonyabbak lettek, emellett bemutattak egy hibrid, táblakomputerből laptoppá és viszont alakítható készüléket - derül ki a Reuters tudósításából.

A cég elővezetett egy a feltörekvő országok fogyasztóinak szánt olcsó gépekbe szánt processzorplatformot is. Az Intel kamerával, GPS-chippel, mikrofonnal és más érzékelőkkel szereli fel a komputereket, hogy azok mintegy kitalálják felhasználójuk szándékait. A hanggal és gesztusokkal is irányítható számítógép lényegében úgy reagál majd tulajdonosa akaratára, mintha az egy másik élőlénnyel kommunikálna - derül ki az cég víziójából.

A fejlesztésekre nagy szüksége van a világ legnagyobb chipgyártójának, ugyanis brutális lemaradásban van a mobilberendezésekhez szükséges processzorok piacán. Az okos telefonokban felhasznált chipek értékesítése 58 százalékkal ugrott meg a tavalyi harmadik negyedévben, ám az Intelnek csak 0,2 százalékos részesedése van ezen a piacon - derült ki a Strategy Analytics adataiból. Eközben a pc-k eladása, ahol az amerikai vállalat a király, 8,6 százalékkal zsugorodott.