A Zara kénytelen volt kategorikusan elhatárolódott a Hongkongban zajló diáktüntetésektől. A spanyol Inditex-csoport Magyarországon is népszerű márkája azután került a figyelem középpontjába, hogy négy hongkongi üzletét bezárta, és ez egybe esett a helyi diákok sztrájkfelhívásával.

Az nem egyértelmű, hogy ténylegesen mi indokolta a Zara-üzletek zárva tartását, azonban a cég 170 milliószor megtekintett nyilvános állásfoglalásban jelentette ki, hogy Hongkong változatlanul Kína fennhatósága alá tartozik.

A héten ismét több ezer hallgató tüntetett a pekingi vezetés ellen. A Reuters szerint Kínában egyre nagyobb a nyomás az egyes nemzetközi márkákon, illetve azok ismert képviselőin, hogy határolódjanak el a hongkongi diákoktól és eszükbe ne jusson csatlakozni a sztrájkfelszólításokra.

A Zarának már korábban is meggyűlt a baja Pekinggel, ami jól mutatja, hogy Kínában mennyire érzékenyek a "több Kína" politika bármilyen megjelenésére. Akkor azért kritizálták a céget, mert honlapján a régió kiválasztó legördülő menüben Tajvan külön országként szerepelt.