Zártkörű részvénykibocsátást hajtott végre a Norwegian Air

A Norwegian Air norvég diszkont légitársaság szerdán közölte, hogy 1,3 milliárd norvég korona (168,2 millió dollár) tőkét gyűjtött új részvények zárt körben történt kibocsátásával és további 200 millió koronára tehet szert egy pótlólagos kibocsátással - írja az MTI.
K. Kiss Gergely, 2018. március 21. szerda, 10:55
Fotó: Pixabay

A norvég vállalat a tervek szerint 9,67 millió új részvényt bocsát ki két körben, ami 27,6 százalékkal növeli a jelenleg 35 milliós részvényállományt. Az új részvényeket darabonként 155 koronáért értékesítették, ez 9,7 százalékos engedmény az oslói tőzsdén forgó részvények 171,6 koronás árfolyamához képest.

Az új részvények kibocsátásával az volt a Norwegian Air célja, hogy erősítse pénzügyi helyzetét és finanszírozni tudja a gyors terjeszkedést.

A norvég diszkont légitársaság igyekszik meghódítani a transzatlanti piacot, a vetélytársaknál olcsóbb jegyárakat kínálva, de erős nyomás nehezedik rá, hogy kordában tartsa költségeit és konszolidálja mérlegét az öldöklő verseny közepette. A vállalat jövője függ attól, hogy sikerül-e adaptálni a rövid távú járatok esetében sikeres üzleti modellt a hosszú távú járatokra. A Norwegian Air árfolyama tavaly 36 százalékkal csökkent, ami arra utal, hogy a befektetők egy része nem bízik ebben a stratégiában.

A norvég vállalat tavaly nyáron indított tíz észak-amerikai városba diszkont járatot Európából, és a kezdeti jegyárak 20 ezer forinttól indultak, lépéskényszerbe hozva Európa nagy hálózatos légitársaságait is. Piacszerzés céljából masszívan bővíti transzatlanti hálózatát: júliustól Kanada és Európa között fog járatokat üzemeltetni, de nemrégiben Nagy-Britannia és Argentína között indított járatokat.

A Norwegian Air kedden arra figyelmeztetett, hogy az első negyedévben a vártnál nagyobb lesz a vesztesége és az üzemanyagköltsége. Január-márciusban a bevétel 7,1 milliárd korona lehet, az adózás előtti veszteség pedig 2,6 milliárd koronára rúghat. A Reuters által megkérdezett elemzők 7,24 milliárd koronás árbevétel mellett 2 milliárd korona körüli veszteséget prognosztizáltak. Maga a norvég légitársaság korábban 12 százalékkal alacsonyabb üzemanyagárak mellett 1,8 milliárd koronás deficittel számolt. (Sűríti budapesti járatait a Finnair.)

HOZZÁSZÓLÁSOK