Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) elrendelte egyes járatok leállítását a New York-i LaGuardia repülőtéren és késve indulnak járatok a newarki és a philadelphiai nemzetközi repülőtereken is a személyzet hiánya miatt.

Ezt a rendszert nem szabad összezavarni, felelőtlenség, ami a részleges kormányzati leállással történik - fogalmazott újságíróknak Trish Gilbert, a légiforgalmi irányítók szervezetének alelnöke. Közleményében a hatóság ugyanakkor leszögezte, hogy a légiközlekedés változatlanul biztonságos.

QP | Quality Placement

A legnagyobb amerikai légitársaságok - köztük az American Airlines, a Southwest Airlines vagy az Alaska Air - vezetői csütörtökön konferencián jelezték, hogy zavarok várhatók a légiközlekedésben a légiforgalmi irányítók hiánya miatt.

Fordulóponthoz értünk - mondta Robin Hayes, a JetBlue légitársaság vezérigazgatója és arra figyelmeztetett, hogy "minél hosszabb ideig tart ez, annál nehezebb lesz a légi forgalom infrastruktúrájának helyreállítása".

A pilótákat, utaskísérőket és légiforgalmi irányítókat tömörítő szakszervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy a légi utazások veszélyessé válhatnak. Az immár 34 napja tartó részleges kormányzati leállás a mindennapi élet egyre több területén okoz működési zavarokat - írta az MTI.

Pénteken az adóhivatal (IRS) visszarendelte 26 ezer alkalmazottját, miután a most esedékes adóbevallásokat fel kell dolgozni. A The Washington Post információi szerint azonban kilencezer embert nem tudtak utolérni, további ötezren pedig nehézségekre hivatkozva nemet mondtak. A visszarendelt munkatársak továbbra sem kapnak fizetést.

A múlt héten a külügyminisztérium rendelte vissza munkatársait.

A részleges kormányzati leállás feloldására tett két törvényjavaslatot csütörtökön a szenátusban leszavazták. Sarah Huckabee Sanders pénteken újságíróknak nyilatkozva a demokrata párti politikusokat tette felelőssé ezért.

Hagyjanak fel az obstrukcióval. Hagyjanak fel azzal, hogy csak nemet tudnak mondani. Üljenek le a tárgyalóasztalhoz - fogalmazott a Fehér Ház szóvivőnője.