Jelentett a ZTE

A ZTE kínai távközlési alkatrészgyártó harmadik negyedéves nyeresége jelentősen, éves szinten csaknem ötszörösére nőtt, ám a bővülés mögött szinte kizárólag az áll, hogy egy évvel korábban a cégnek le kellett állítania termelését, amelyet azóta újraindított - adta hírül az MTI.
Szepesi Anita, 2019. október 28. hétfő, 15:40
Fotó: Getty Images

A cég 2,66 milliárd jüan (377 millió dollár, 1 jüan=41,94 forint) profitot ért el a szeptember végével záródott három hónapban, ami 370 százalék növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

A negyedéves működési bevétel éves összevetésben szerényen, 1,55 százalékkal, 19,63 milliárd jüanra emelkedett - közölte hétfőn a ZTE, további részletek ismertetése nélkül.

A nyereség látványos növekedése a gyenge összehasonlító bázisnak a következménye. Tavaly áprilisban ugyanis az amerikai kereskedelmi minisztérium eredetileg hét évre megtiltotta az amerikai cégeknek alkatrészek beszállítását a kínai vállalatnak, büntetésül azért, mert a ZTE nem tartotta be az Irán és Észak-Korea ellen elrendelt szankciókat.

A ZTE-nek ezt követően a Qualcomm és az Intel processzorainak hiányában részben le kellett állítania termelését. A ZTE készülékei és berendezései mintegy egyharmados amerikai alkatrészaránnyal készülnek.

Tavaly júniusban azonban egyezség született a kínai céggel, az amerikai hatóságok feloldották a tilalmat, miután a ZTE kifizetett 1,4 milliárd dollár bírságot, a termelés viszont csak fokozatosan állt helyre 2018 harmadik negyedévében.

HOZZÁSZÓLÁSOK