A kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) éves összehasonlításban 4,85 százalékkal, 669 millió dollárra emelkedett a március 31-én végződött három hónapban, de elemzők ennél jóval nagyobb, 852 millió eurót vártak - írta az MTI.

Soren Skou vezérigazgató maga is "elégtelennek" minősítette az eredményt, de közölte, hogy továbbra is 4-5 milliárd dolláros kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredményt vár erre az évre.

A vállalat árfolyama kora délután 10,52 százalékos mínuszban, 9082 dán koronán állt a koppenhágai tőzsdén, de napi mélypontján 11,61 százalékos veszteségben jegyezték, jóllehet a 9,25 milliárd dolláros bevétel jócskán meghaladta az elemzők által várt 8,75 milliárd dollárt.

A Jefferies amerikai befektetési bank elemzői szerint a befektetők csalódottsága részben abból ered, hogy az összehasonlítható bevételnövekedés viszonylag gyenge, 2,2 százalék volt, elmaradt a 3-4 százalékos várakozástól. Emellett a konténerek fuvardíja 7 százalékkal emelkedett, de a szállítási költség, részben az üzemanyag drágulása miatt, 12 százalékkal ugrott meg.

Soren Skou, aki az előző negyedévekben még csekély jelentőséget tulajdonított egy egy globális kereskedelmi háború szállítmányozásra gyakorolt hatásának, ezúttal elismerte, hogy megnövekedtek a bizonytalanságok a geopolitikai kockázatok és kereskedelmi viták miatt. "El kell ismerünk, hogy meglepetésként ér bennünket egy sor, a közelmúltban elfogadott amerikai intézkedés" - mondt Skou, hozzátéve, hogy ronthatja a Maersk üzletmenetét, ha az Egyesült Államok és a Kína közötti kereskedelmi tárgyalások sikertelenül fejeződnek be.

A koppenhágai székhelyű Moller-Maersk a világ legnagyobb konténerszállítója és Dánia második legnagyobb vállalata. A világ több mint 130 országában mintegy 88 ezer alkalmazott működteti. A rivális német konténerszállító, a Hapag-Lloyd hétfőn a vártnál jobb eredményekről számolt be.