A múlt heti csökkenés után újabb majdnem öt és fél százalékkal tovább zuhant a Maruti Suzuki részvényeinek ára, miután kiderült, hogy India legnagyobb autógyártója leállítja azt az üzemét, amelyben csütörtökön véres munkáslázadás robbant ki - jelentette a Bloomberg. Az anyavállalat, a japán Suzuki majdnem háromszázalékos hanyatlást szenvedett el. A Maruti vezetősége nem számít arra, hogy hamarosan újraindulhatnak a futószalagok a vállalat termelésének 40 százalékát adó gyárban. Pontos becslést azonban nem tudnak adni.

A múlt heti összecsapásban - amelyről a vezetőség azt állítja, hogy egy munkás kezdte, míg a szakszervezet szerint származásának felemlegetésével az egyik ellenőr provokálta pofozkodásra az egyik alkalmazottat - meglincseltek egy középvezetői beosztásban dolgozó hr-menedzsert. A verekedésben hetvenen megsérültek. A rendőrség gyanúsítottként kezeli gyilkosság vádjával az üzem mind a 3000 szakszervezeti tagját.

Csapjanak oda

Az eset túlmutat a Maruti Suzuki falain, megkérdőjelezi India mint kedvező befektetési célpont vonzerejét, nagy baj, ha az üzleti környezet barátságtalan arcát mutatja - fejezte ki aggodalmát az ország kereskedelmi és ipari kamarája. A szervezet arra kérte a hatóságokat, hogy keményen járjanak el az ügyben.

A Suzuki közben jelezte, hogy nem szándékozik importtal pótolni a kieső termelést és azt sem tervezi, hogy odébb telepíti a gyárat - annak ellenére, hogy ezen a bázison az elmúlt egy évben egymást követték a munkabeszüntetések. A legutóbbi már a negyedik konfliktus volt az alkalmazottakkal. Az akár 50 napra is elhúzódó leállás rosszkor jön az autógyártónak: a magas benzinárak miatt lassul az indiai piac bővülése, amelynek emiatt nagyobb kárát láthatja, mint versenytársai.