A mind mélyebbnek és hosszabbnak ígérkező recesszió, a hitelpiac összeroppanása, illetve a válság előtt is már igen gyenge hitelminőség határozhatják meg elsősorban idén is a vállalati hitelek minőségének alakulását - áll a társaság közleményében.

Januárban egyébként a leminősítések 10 az 1-hez arányban előzték meg a felminősítéseket. Ráadásul az S&P globális kötvényelemző részlege szerint a vállalati kötvények bedőlése idén több mint megduplázódva rekordközeli szintek közelébe emelkedhet.

A kiemelkedően rossz gazdasági környezet következtében nagy a valószínűsége, hogy a vállalatok pénzügyi teljesítménye igencsak nyomottnak ígérkezik. Ezt tetézi, hogy a hitelpiaci helyzet a továbbiakban sem javul majd számottevően, ezzel nyomást gyakorolva a rosszabb besorolású vállalatok kötvényeire.

Történeti visszatekintésben a vállalati csődök által fémjelzett recessziók idején a bedőlések a recessziós periódus vége után pár hónappal tetőztek - hangsúlyozta Andrew Watt, az S&P ügyveztő igazgatója. Hozzátette, ez megerősíti azon várakozásukat, miszerint ha még az idén véget is érne a recesszió, a vállalati hitelek minőségromlása akár 2010-ig is kitarthat.