Zuhanó profit a Gazpromnál

Az orosz Gazprom gázmonopólium nettó nyeresége 62 százalékkal, 103,7 milliárd rubelre (3,3 milliárd dollár) csökkent az idei első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest.
NAPI, 2009. augusztus 26. szerda, 15:03

A visszaesést részben a rubel gyengülése okozta - az orosz valuta 29 százalékkal ért kevesebbet az egy évvel korábbinál -, részben pedig az, hogy a Gazprom több mint kétszer annyit fizetett a közép-ázsiai gázszállítóknak, mint 2008 elején. Az export 31 százalékkal, 37,1 millió köbméterre esett, ami ellensúlyozta, hogy a gáz 1000 köbméterenkénti átlagára 413,89 dollár volt, szemben az előző év első negyedének 267,15 dolláros árával.

A piac nagyobb eredménycsökkenésre számított, így a Gazprom részvényei könnyedén folytatták immár hat napja tartó hegymenetüket. A Bloomberg által megkérdzett elemzők átlagosan 74,9 milliárd rubel nettó profitot vártak.

A számok jobbak lettek a vártnál, ám a Gazprom számára továbbra is kulcsfontosságú kérdés a működési környezet és az Oroszországgal szembeni befektetői hangulat alakulása - vélekedett Kevin Dougherty, a Pharos Financial Group portfóliómenedzsere. A szakember arra számít, hogy a Gazprom kivitele az év további részében is erős marad, ami támaszt adhat a részvényáraknak.

HOZZÁSZÓLÁSOK