Zuhanóban a kínai mobilóriás

2009 márciusa óta nem látott mélypontra esett ma a kínai mobilgyártó, a ZTE árfolyama, a hírek szerint ugyanis az Európai Unió vizsgálatot kezdett a cégnél az állami támogatások ügyében.
portfolio.hu, 2012. július 10. kedd, 14:00
Fotó: Napi.hu

Közel 6 százalékot esett ma reggel a kínai tőzsdén a kínai mobilgyártó, a ZTE árfolyama, míg Hongkongban több mint 7 százalékkal értékelődtek le a részvények, miután az Európai Unió vizsgálatot kezdett a cégnél a cégnek juttatott állami támogatásokkal kapcsolatban. Nemcsak a ZTE, de a másik kínai távközlési eszközöket gyártó cég, a Huawei is érintett a vizsgálatokban. Mind a két vállalat tagadja, hogy illegális támogatásokat kapott volna az államtól - tudta meg a Financial Times.

Kína most azzal fenyegetőzött, hogy ha Brüsszel tovább folytatja a vizsgálódást, akkor az válaszlépést vonhat maga után Kína felől. Kína figyelmeztette a kínai illetékeseket, hasonlóképpen vizsgálatok kezdődhetnek az európai vállalatok helyi leányvállalatainál akár az autószektorban, a megújuló energia, a mezőgazdaság, vagy a távközlési cégek esetén.

A ZTE jelenleg a világ negyedik legnagyobb mobilgyártójának számít az értékesítések volumenét tekintve, az első negyedévben 17,5 millió darab készüléket értékesített világszerte, ami 4,2%-os piaci részesedésnek felel meg. Az első negyedévben a cég több mint 60%-kal növelte eladásait az előző év azonos negyedévéhez viszonyítva.

HOZZÁSZÓLÁSOK