Brexit: Donald Tusk kijelölte az irányt

Akkor kezdődhetnek meg a tárgyalások az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kereskedelmi egyezményéről, ha a megfelelő ütemben haladnak az egyeztetések a brit kilépéssel kapcsolatos megállapodás főbb kérdéseiről, például az állampolgárok jogairól - erősítette meg Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a bennmaradó tagállamok vezetőinek küldött pénteki levelében.
K. Kiss Gergely, 2017. április 28. péntek, 14:03
Fotó: Reuters

Ez a "szakaszos megközelítés" a siker kulcsa, ami nem csupán a taktika része, hanem az idő szűkössége miatt az egyetlen lehetséges út - emelte ki az uniós állam- és kormányfőket tömörítő testület vezetője a meghívólevelében, egy nappal a "huszonhetek" brüsszeli csúcstalálkozója előtt - idézi az MTI.

"Másként megfogalmazva: rendeznünk kell a múltat, mielőtt a jövőről tárgyalnánk" - fogalmazott Tusk, szerinte "a legszilárdabb biztosítékokat kell nyújtani az állampolgárok számára", "hatékony, kikényszeríthető, megkülönböztetéstől mentes és átfogó garanciákra" van szükség.

Tusk az állampolgári jogok mellett a legfontosabb kérdések között említette az EU-val szemben fennálló brit pénzügyi kötelezettségeket, illetve az Észak-Írország és az Ír Köztársaság közötti határ ügyét.

Mint írta, fontos, hogy csak akkor kezdődhessenek meg az előzetes tárgyalások a jövőbeni kapcsolatokról, amennyiben már számottevő előrehaladást értek el ebben a három kérdésben. Tusk azt szeretné, ha a bennmaradó tagállamok felsorakoznának ezen alapelv mögött, és kitartanának mellette a későbbiek során is. A brit kormány szakértők szerint ezzel szemben a "párhuzamos megközelítésben" érdekelt, azaz egyszerre szeretne tárgyalni a kiválás és a jövőbeni megállapodás kérdéséről.

A huszonhetek várhatóan szombaton el fogják fogadni a Brexit-tárgyalásokra vonatkozó iránymutatásaikat. Az Európai Bizottság ezt követően tesz majd javaslatot az egyeztetések megindítására, amelyet még a tagországok kormányait tömörítő tanácsnak is jóvá kell hagynia.

HOZZÁSZÓLÁSOK