Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A két NATO-tagország közötti viszony a szíriai helyzet rendezésére vonatkozó nézeteltérések miatt az utóbbi hónapokban feszültté vált. Különösen amiatt, hogy Washington a szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) fegyvereseit támogatja az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni harcban, miközben Ankara az YPG-t is terrorszervezetnek tekinti. Ankara szerint az YPG a Törökországban 1984 szakadár felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szíriai ága.

Erdogan kiemelte, hogy az YPG-nek nyújtott amerikai segítség kárt okoz a két ország szövetségének. Az utóbbi napokban több összecsapás történt a török hadsereg és az YPG között a török-szíriai határon.

Recep Tayyip Erdogan hangoztatta azt is, hogy ellenzi, hogy az YPG részt vegyen az Iszlám Állam szíriai fellegvárának tartott Rakka felszabadításában. Washingtoni látogatásán alternatív javaslatot tesz majd az offenzívára.

A török államfő úgy vélekedett, hogy a hadművelet Törökország, az Ankara támogatta Szabad Szíriai Hadsereg és az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció számára nem jelenthet nehézséget. Információi szerint Rakkában az Iszlám Állam mintegy 2500-5000 terroristája tartózkodik.

Erdogan a beszédében ismét szóba hozta, hogy az YPG önálló kurd állam létrehozására törekszik Észak-Szíriában. Nyomatékosította: Törökország ezt soha nem fogja megengedni. Ankara ellene van Szíria felbomlásának - tette hozzá. Mint mondta, úgy látja, hogy Trump határozottabb álláspontot képvisel a terrorizmusellenes harc terén, mint az előző washingtoni adminisztráció.

A török államfő ezen felül arra is kitért, hogy az Egyesült Államoknak vagy le kell tartóztatnia vagy ki kell adnia Törökországnak azt a Fethullah Gülen muzulmán hitszónokot, akit Ankara a tavaly júliusi puccskísérlet kiterveléséért felelőssé tesz.

"Az a tény, hogy a Pennsylvaniában élő Gülen szabadon folytathatja tevékenységét, komolyan nyugtalanító" - fogalmazott. Erdogan kifejtette: az amerikaiaknak meg kell érteniük annak a veszélynek a mértékét, amellyel Törökország szembenéz, és ki kell fejezniük szolidaritásukat.

A török államfő közvetlenül Kínába tervezett hivatalos útja után, május 16-án utazik tovább az Egyesült Államokba, ahol kétnapos látogatást tesz. Erdogan és Trump először találkozik személyesen azóta, hogy az amerikai elnököt január 20-án beiktatták hivatalába.