A vele szemben megfogalmazott súlyos korrupciós vádak és a gazdasági nehézségek miatt lassan felgyülemlő társadalmi elégedetlenség nem hagyta érintetlenül Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök népszerűségét - állapítja meg a Moscow Times. Ez a következtetés vonható le az utolsó független oroszországi közvélemény-kutató intézet, a Levada Center friss felméréséből.

Az április első felében készült vizsgálatból azt derült ki, hogy az oroszok 45 százaléka szerint Medvegyevnek távoznia kellene a hatalomból. A kormányfő népszerűsége meredeken zuhant az elmúlt egy évben. Tavaly májusban még a megkérdezettek 14 százaléka mondta azt, hogy teljes bizalommal viseltetik a miniszterelnök iránt. Ez az arány decemberre kilenc, majd idén áprilisra három százalékra csökkent.

Titkos vagyon

Eközben a skála másik végén is rosszul szerepel a politikus: azok aránya, akik teljesen bizalmatlanok vele szemben a tavalyi 14 százalékról 19 százalékra ment fel. A szakértők szerint Medvegyev népszerűségének zuhanása alapvetően két körülményre vezethető vissza.

Az egyik korrupciós botránya, amelyet Alekszej Navalnij ellenzéki politikus alapítványa robbantott ki. Eszerint titokban, fedőszervezetek árnyékában sok milliárd rubeles vagyonnal rendelkezik főként ingatlanok formájában. Navalnij indulni akar Vlagyimir Putyin államfővel szemben a jövő márciusi elnökválasztáson, ám egy állítólagos falopási ügyben indult bírósági eljárással a hatóságok igyekeznek kizárni a versenyből.

A botránynak óriási szerepe volt abban, hogy március 26-án Oroszország több városban öt éve nem látott, jelentős kormányellenes tüntetések robbantak ki. A korrupcióellenes megmozdulásokon a tiltakozók legfontosabb célpontja Medvegyev volt.

Változó közhangulat

A miniszterelnökkel szembeni hangulat másik oka, hogy úgy tűnik, bűnbakká vált az oroszok szemében. Ahogy halványul a Krím félsziget beolvasztása kapcsán 2014 márciusában felizzott nemzeti hevület, és egyre jobban bosszantják az embereket a mindennapi élet nehézségei, a közhangulat lassan szembe fordul a regnáló rezsimmel.

Úgy tűnik, a Medvegyev elleni támadás sikeres volt - értékeli kutatásuk eredményét Stepan Goncsarov a Levada szociológusa. Ennél is többet lát a fejleményekben Abbasz Galljamov politológus. Szerinte Medvegyev népszerűségének hosszú idő óta tartó hanyatlása, kifejezi a közhangulat változását.

A miniszterelnök gyakorlatilag adminisztratív végrehajtó feladatokat lát el, ezért semmi sem indokolja, hogy a személye erős pozitív vagy negatív politikai indulatokat keltsen - érével a politikatudós. A gyengélkedő gazdaság miatt kevesebb pénzük van az embereknek. Gyakrabban mondanak nemet. Medvegyev tartós népszerűtlensége rendszerszintű problémákra utal, nem csupán Navalnij támadásának a következménye.

Tehetnek egy szívességet

A politikus nem igazán zavartatja magát a kedvezőtlen eredmények láttán. Szóvivője annyit közölt egy sajtótájékoztatón, hogy a kormány feje nem tulajdonít jelentőséket az ilyen szociológiai felméréseknek, főként azoknak, amelyeket olyan politikai hátsó szándékoktól vezérelt szervezetek készítenek, mint a Levada Center.

Az orosz igazságügyi minisztérium tavaly "külföldi ügynöknek" minősítette a Lavadát összhangban azzal a törvénnyel, amely szerint azok a civil szervezetek, amelyek külföldi támogatásban részesülnek és politikainak "minősülő" tevékenységet végeznek ezzel a jelzős szerkezettel írhatók le.

A közvélemény-kutató intézet elutasítja ezt a címkézést. Szerinte ennek csupán az a célja, hogy megakadályozzák a politikailag érzékeny szociológiai felmérések elkészítését.