Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az intézet hétfőn kiadott jelentése szerint az üzleti hangulatindex 112,3 pontra - 2011 júniusa óta a legmagasabb szintre - növekedett a februári, a felülvizsgálat után 0,1 ponttal, 111 pontról 111,1 pontra módosított értékről. Elemzők 111 pontra számítottak.

Az index aktuális gazdasági környezetet számszerűsítő almutatója 119,3 pontra emelkedett a februári 118,4 pontról. Elemzők enyhébb csökkenést, 117,9 pontot vártak. A jövőbeni várakozásokat mérő almutató is emelkedett, a februári 104,2 pontról 105,7 pontra, míg elemzők visszaesésére, 104,0 pontra számítottak.

Az euró dollárhoz viszonyított árfolyama gyakorlatilag meg sem mozdult a vártnál jobb adatokra, az adatok közzététele előtt és után is az 1,0868-1,0870 dollár közötti szinten mozgott.

Az euró hétfőn több mint 0,60 százalékkal erősödött napi szinten, ami jórészt annak köszönhető, hogy az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) nyerte meg a németországi Saar-vidéken vasárnap rendezett tartományi törvényhozási választást.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V.) havi rendszerességgel állítja össze mintegy hétezer gazdasági szereplő bevonásával üzleti hangulatindexét.

A mannheimi ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet március közepén hozta nyilvánosságra üzleti hangulatindexét, amely arról tanúskodott, hogy Németországban enyhén, az euróövezetben pedig jelentősen javult az üzleti hangulat márciusban. A német gazdasági hangulatindex értéke 2,4 ponttal, 12,8 pontra, az aktuális gazdasági helyzet megítélését számszerűsítő mutató pedig 0,9 ponttal, 77,3 pontra nőtt.

A két felmérés közötti különbség az, hogy az ifo a németországi vállalkozások körében gyűjt adatokat, a ZEW pénzügyi elemzőket kérdez.