Emmanuel Macron 1977. december 21-én született Amiens-ben. Három különböző egyetemen tanult filozófiát, politológiát és államigazgatást. Amikor 2012-ben François Hollande megnyerte az elnökválasztást, otthagyta a Rothschild befektetési bankár állását és az államfő gazdasági és pénzügyi tanácsadója lett.Szerelme, majd házassága egykori tanárnőjével köztudott és a kampány sokat emlegetett témája volt - írja az euronews.

Macron betöltötte az Élysée-palota főtitkárhelyettesi posztját is, míg végül 2014 nyarán Francois Hollande kinevezte gazdasági, ipari és digitálisügyi miniszternek a második Valls-kormányba. Megosztó törvényjavaslat fűződik a nevéhez, a gazdasági tevékenységről, növekedésről és esélyegyenlőségről szóló törvény 2015 nyarán lépett hatályba, azzal a céllal, hogy a gazdaság gyarapodását indukálja, illetve hogy megerősítse a vásárlóerő és a foglalkoztatás mértékét. Lényeges intézkedései a munkaórák meghosszabbítása, hogy azok magukba foglalják az estéket és a vasárnapokat, illetve további buszvonalak megnyitása.

Tavaly áprilisban hívta életre az En Marche! vagyis Előre! nevű baloldali, szociálliberális mozgalmat, novemberben pedig kilépett a kormányból, majd bejelentette, hogy függetlenként indul az elnökválasztáson. Macron kiállt egy nyitott Franciaország mellett, egy "értékeihez hű és nyitott" Franciaország-víziót vall magáénak. Erősítené az európai együttműködést a menekültek befogadása terén.

A jelöltek között pont a legeurópaibbnak tartott Macron az uniót viszont úgymond "kétsebességesként" képzeli el: önálló költségvetést, parlamentet és gazdasági minisztert szeretne az eurózónának, az Európa-ellenes beszédmód visszaszorítására megválasztása estén országszerte állampolgári konferenciákat szervezne, egy új európai projekt meghatározására.