− Negyedik ötkarikás játékára készül a csapattal. A felkészülés szempontjából mi a leglényegesebb változás az előző megmérettetésekhez képest?

− Az aranyérmet eredményező recept évről évre változik, hiszen a világ, azon belül az élsport folyamatosan, dinamikusan fejlődik, és a megelőző győztes felkészülési menete csak támpont lehet az aktuális játékok előtt. Egyfolytában modernizálódik és gyorsul maga a játék, ennélfogva a felkészülést is ehhez kell igazítani: dinamikusabbá, gyorsabbá, erősebbé kell válnunk, és új taktikai elemeket kell bevetnünk.

− Sok erős ellenfelünk lesz Londonban a csoportmeccsek során. Eindhovenben ez pont fordítva volt, ott könnyű csoportba kerültünk. Összességében melyik adottságra nehezebb felkészülni?

− Amennyiben megerősödve kerülünk ki ebből a nehéz csoportból, az mindenképpen erőt ad majd a ki-ki meccsekre. Tehát ha lehet így fogalmazni, a végső győzelem szempontjából talán most ez a kedvezőbb, mint a januári EB csoportbeosztása volt.

− Mit gondol: kinek nagyobb a teher a vállán: nekünk, hogy megvédjük a címünket, vagy az ellenfeleknek, hogy nekik is legyen ötkarikás aranyérmük?

− Több csapat állt nagyon közel az elmúlt három nyári játékon ahhoz, hogy aranyérmes lehessen, de ez eddig csak nekünk sikerült. Szerintem nagyobb nyomás lesz az előző játékok csalódott csapatain, hogy elkerüljenek egy újabb csalódást, mint rajtunk, hogy három vagy négy aranyunk lesz augusztus 12-én este.

− A szövetségi kapitányi munka nagyon összetett. Mely részét tartja a legnehezebbnek? Mely részével foglalkozik legszívesebben?

− A médiamegkeresések és a szponzori igények kielégítése egyre több időt igényel, tehát a részemről rengeteg türelemre van szükség ahhoz, hogy mindnek tisztességgel megfeleljünk. És természetesen akkor érzem igazán jól magam a bőrömben, amikor a csapat szakmai felkészítésével foglalkozhatom, tehát edzősködöm.

− Az első világverseny óta a válogatott imidzse nagyon sokat változott. Mit gondol, mekkora szerepe van ebben a szponzoroknak?

− Az elmúlt 15 év alatt kétféle támogatót ismertem meg: az egyik a mecénás típus, amely a reklámtáblákon való megjelenésre koncentrál. A másik típusú reklámpartner minden lehetőséget kihasznál, hogy a brandet összekösse a csapattal. Ez utóbbi − bár sok munkával jár a részünkről − nagyon sokat tett hozzá, hogy a csapatunk sikerei bevésődjenek a szurkolóinkba.

− Mely szponzori aktivitásokra emlékszik vissza legszívesebben?

− Azokra, amelyek a játékosok életfelfogásához, stílusához leginkább passzolnak. Örömmel vettünk részt a szellemes poénokkal megtűzdelt reklámspotokban, amelyeket a Vodafone és a Soproni Sörgyár forgatott velünk. Ugyanakkor nagyon jól éreztük magunkat például a vakvezető kutyák kiképzését segítő eseményen, illetve amikor a Forma−1-es világbajnok pilóta, Jenson Button látogatta meg az edzésünket, és a kötelező fotózást követően az egymás sikereit respektáló, igazi sportemberek módjára tudtunk beszélgetni.

Július közepén lesz az idei Vodafone Kupa

A londoni játékok előtt még drukkolhatnak a rajongók egyet a magyar vízilabda-válogatottnak, mára ugyanis véglegessé vált az idei Vodafone Kupa időpontja. A nyári játékok előtti utolsó megmérettetés július 15−16−17-én, vasárnap−hétfő−kedden lesz a hagyományos helyszínen, a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda nyitott medencéjében. A budapesti közönség a Vodafone Kupán búcsúzhat el a nem sokkal később Londonba induló magyar válogatottól. A budapesti tornán Ausztrália, Spanyolország és a világbajnok olasz válogatott lesz Birosék ellenfele. A magyar válogatott jó reményekkel indulhat az idei versenyen, a csapat ugyanis összességében jó játékkal, a papírformának és a várakozásnak megfelelően magabiztosan nyerte meg a tavalyi tornát. A Vodafone Kupa második helyét a görögök, a harmadikat pedig a németek szerezték meg.
A tervek szerint idén a margitszigeti verseny után az ausztrálok Magyarországon maradnak, s a következő héten együtt készülnek velünk. Kemény Dénes szövetségi kapitány úgy tervezi, hogy a nyári felkészülés utolsó fázisára, a Vodafone Kupára lehetőség szerint kijelöli a londoni tornán részt vevő 13 játékost, hogy a Margitszigeten már ez a csapat szerepelhessen. Kemény Dénes a közelmúltban tizenkilenc tagú keretet hirdetett ki, a szövetségi kapitány úgy nyilatkozott: "Ez a keret az én meglátásom szerint alkalmas arra, hogy egy aranyérem-várományos 13-as csapatot tudjak belőle jelölni".