A képek és műtárgyak mind a Balatonhoz, a nyárhoz, az életörömhöz köthetők − összegezte a galéria tulajdonosa, Pintér Péter −, az anyag fantasztikusan sokszínűre és gazdagra sikerült, a beadókat is inspirálta a feladat. Meglepő és örömteli módon a gyűjtőkön kívül a kollégáktól is jelentős anyag érkezett, úgy tűnik, a szakma "jól zár" a válságban.

Pintérék egész estés programokkal várják a gyűjtőket a Balatonnál

A Balaton víztükre, hullámzása, partvidéke szinte minden művészt magával ragadott, aki csak megpillantotta, így nem volt nehéz a választás. Az aukció impozáns névsorában ott vannak a legismertebb Balaton-festők, Telepy Károly, Molnár József, Egry József, Bernáth Aurél, Halápy János, Udvardi Erzsébet, Somogyi Győző munkái, de a szobrász Borsos Miklós alkotásai is. A legalacsonyabbról, 35 ezer forintról egy Borsos-rajz indul, a legmagasabbra egy Vaszary-képet áraztak, ez 16 millión vág a licitnek. Molnár József tájképéért 1,8 millióról lehet ajánlatot tenni, Márffy Ödön önarcképe 1,6 millió, a XIX. századi cseh Ludek Marold Teniszezők című akvarellje 1,3 millió. Pintér Péter kiemelte Basch Andor (600 ezer forint), Mednyánszky László (800 ezer forint), Kernstok Károly (250 ezer forint) munkáit, de Ligeti Antal, Benczúr Gyula, Kmetty János, Tóth Menyhért, Kokas Ignác, Zórád Ernő festményeit is.

A klasszikus blokkban a 200 festmény mellett 20-20 műtárgy, ezüsttárgy és ékszer is megszerezhető. A kortárs blokk 65 nagyon jelentős alkotása önálló kiállításként is értelmezhető, jószerivel a teljes hazai élmezőny adott be munkát a meghirdetett tematikában. Itt az árak 30 ezer forinttól 2,5 millióig terjednek.
Az aukciós kiállítás július 6−16-ig látogatható Balatonfüreden, a Vaszary-villában.