Rétvári Bence az M1 aktuális csatorna műsorában ismertette: a középiskolás és felső tagozatos diákok tíz százaléka napi rendszerességgel fogyaszt energiaitalt. Ezek a fiatalok könnyen függővé válhatnak, amely hosszú távon súlyos következményekkel járhat, szív- érrendszeri betegségeket, illetve idegrendszeri problémákat okozhat.

Az államtitkár elmondta, hogy

az energiaitalok fogyasztásnak óriási divatja van, de veszélyes, ha valaki üdítőitalként fogyasztja ezeket a termékeket.

Az elmúlt években több száz olyan eset volt, amikor energiaital túlfogyasztása kapcsán fiatalok orvosi ellátás szorultak. Az ilyen esetek 23 százalékában a diákok az iskolában adagolták túl az energiaitalt, 40 százalékuk otthonról kért orvosi segítséget, 7,5 százalékuk pedig bárokból.

Azok a fiatalok, aki odafigyelnek arra, hogy a következő 20-30 évben kevesebb energiaitalt és cukros üdítőt fogyasszanak, nagyobb eséllyel kerülik el a szív- és érrendszeri betegségeket,

50-60 éves korukban kisebb eséllyel szorulnak majd gyógyszerre, illetve kórházi kezelésekre, és így jobb életminőséget élhetnek.

Hangsúlyozta: nagyon fontos mindenkiben időben tudatosítani, hogy az energiaital túlfogyasztásának nagy veszélyei lehetnek. Az energiaital-fogyasztás háttérbe szorításáért a kormány a csipszadó hatálya alá helyezte ezt a terméket.