Telefonon licitáltak az egész hazai szezon legdrágábban, 65 millió forintért eladott festményére, Kernstok Károly Hazafelé/Munkából című vásznára is. A Németországban és Svájcban elismert naiv festő, Stefula György Vasárnap délutáni séta című vászna 850 ezer forintról 7,5 millióig szárnyalt. A nemzetközi mezőnyből egy Louis Schrikkel- és egy Joseph Urbach-mű vitte a prímet 4,6, illetve 6 milliós leütéssel.  A műtárgyaukción egy 130 darabos unikális magyar órakollekcióért versenyeztek a vevők, akár félmillió forint fölé is tornázva az árakat. A május 28-i szőnyegárverésen százezrekért vitték el a hozzáértők a régi, kopott, olykor hiányos keleti nomád szőnyegeket, amelyek még természetes növényi anyaggal színezettek. Egy XVII. századi főúri flamand szőnyeget pedig 1,9 millióért vettek meg.

Hét árverés, köztük négy online a Pintér Aukciósház 2013-as első félévének teljesítménye, mutatva, hogy a ház életében felértékelődik a virtuális licitálás. Ezek és a tematikus árverések − köztük az ötödszörre megrendezett Soha többet! harmadszor... − értek el számottevő eredményt, hála a külföldi gyűjtők bekapcsolódásának. A hazai vásárlók inkább a műtárgyakat, azon belül is a Zsolnaykat, a herendi porcelánokat, valamint az ezüstöket keresték.
Tíz aukcióval a Belvedere Galéria volt a legszorgalmasabb ház ezen a tavaszon, sokat vártak a négy kortárs művész hagyatékából származó anyag árverezésétől. Ám az örökösök magasabb árakat kértek, mint amennyit a piac ma elfogad, így jelentős vásárlás nem volt. Két művészeti aukción − márciusban és júniusban − viszont hozta régi formáját a galéria, jó vételekkel, duplázó licitekkel. Mindkétszer a sztárok taroltak, tízmillió alatti árakon (Tihanyi Lajos vagy Vaszary egy-egy képéért 6,5 milliót fizettek). Komoly összeget, 4,8 milliót adtak a szlovákiai magyar művész, Szabó Gyula Savonarola festményéért, nagy harc folyt a szintén szlovákiai Mousson Tivadar vagy a cseh kubista, Emil Filla képeiért, de amerikai, párizsi, svéd gyűjtők is többnyire honfitársaik alkotásaira licitáltak.

A tavaly ősz óta aukciózó Párisi Galéria gondosan válogatott anyaggal állt elő májusban, az árverés vezetését pedig Alföldi Róbertre bízta. Bár nagy meglepetések nem érték a gyűjtőket, több ismert, a műkereskedelemben forgó festmény mellett rejtőzködő művek (Scheiber Hugó, Telepy Károly) is felbukkantak, és jól elkeltek. A tucatnyi szecessziós Zsolnay mellett Schönberger Armand-, Ziffer Sándor- és Szász Endre-festményekért volt verseny, 2−4,8 milliós leütésekkel.

A saját galériájában hetente árverező Csók Antikvitás áprilisban megrendezte első külön művészeti aukcióját. A ház egy nagy nemzetközi aukciós nyilvántartásba is bekapcsolódott, így jöttek a külföldi licitek is. A legmagasabb árat, 4,4 milliót egy olasz gyűjtő adta Pasquale Celommi klasszicista alkotásáért.

A legmagasabb árak, 2013. I. félév (millió forint)
AukciósházKikiáltásiLeütési
árár
Kernstok Károly: Hazafelé/MunkábólBiksady1465
Ziffer Sándor: Nagybányai főtérKieselbach2046
Batthyány Gyula: Párizsi kokottokKieselbach1530
Bortnyik Sándor: Raum, Frau, IchKieselbach2030
Berény Róbert: Napsütéses villakertVirág Judit2030
Tihanyi Lajos: Három faVirág Judit2026
Munkácsy Mihály: Fiatal lány fehér
fodros blúzbanKieselbach1826
Vaszary János: Hölgy ciklámennelKieselbach1926
Vaszary János: Déli pihenőKieselbach2525
Forrás: Forrás: aukciósházak