Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Különleges év az idei a BÁV Zrt. életében: most ünnepli alapításának 240. évfordulóját, az első árverés anyagát is ehhez méltóan állították össze. A katalógus elején a BÁV felügyelőbizottságának és igazgatóságának elnöke köszönti a gyűjtőket, emellett − visszahozva a cég régi hagyományát − ajánlóban foglalják össze a választék érdekességeit. Ez az érdeklődőknek szól, nem a gyűjtőknek, nekik a korábbinál több és részletesebb tanulmányban fejtik ki a tudnivalókat. A kiállítás ideje alatt tárlatvezetéseket is vállalnak a BÁV becsüsei, maga az aukció május 14−15−16-án lesz, összesen csaknem 650 tétellel.

Az első nap az ékszereké. Tavaly a BÁV egy dagerrotípiával díszített ékszert adományozott a Nemzeti Múzeumnak, most ismét van egy ilyen eljegyzési karkötő, kezdő ára 400 ezer forint. Szerelmi zálog lehetett egy XIX. századi bilincskarkötő − jelképes kulccsal és kulcslyukkal −, és természetesen vannak modern ékszerek is: gyémántok, tahiti gyöngysorok között válogathatnak akár a befektetési célpontokat keresők is.

A festményanyag négy-öt kiemelkedő tétel mellett polgári otthonokban kiakasztható − ahogy mondják, Dorotheum-szintű − képeket tartalmaz, a válogatásnál és az árazásnál biztosra mentek, alacsony árakon dekoratív műveket kínálnak. A katalógus címlapképe, Geraldine Jacoba virágcsendélete 5,5 millió forintról indul. A XIX. századi holland festőnő képei a nemzetközi aukciókon 50 ezer euró körüli árakon forognak. A magyar művek közt van egy Markó-tájkép, egy Kádár Béla-akt 2,8 millióért, Fényes Adolftól egy tavaszi tájkép 1,2 millióért. Jándi Dávid Fiatal nő portréja az életmű fontos darabja, kikiáltási ára 1,6 millió forint.

Jól tükröződik az anyagban a BÁV törekvése a kortárs kínálat bővítésére. A hatvanas évektől a kilencvenes évek elejéig tartó korszakból válogatnak, főként a ház hajdani kortárs galériájának hagyományára támaszkodva. Kokas, Klimó, Hincz fémjelzi ezt a kort, a beadók is egyre inkább az ő műveiket hozzák be a nyolcvanas évekből. Korábbról is akad egy-egy alkotás: Méhes László 1974-es Vászon című műve jó nevű gyűjteményből került ide, 1,4 millió forintért kínálják. Szabó Gyula 1969-es Aranyhídja másfél millióért gyűjtői darab, Nádler 1997-es Feketebács című műve 1,7 millió forintért szerezhető meg.

A harmadik, azaz a műtárgynapra figyelemre méltó Zsolnay-anyag gyűlt össze, a gyár minden korszakából és vezető tervezőitől találunk tárgyakat. A Sikorszki Tádé tervezte mikulásvirágos váza 280 ezerről indul, az eozinmázas, szőlőfürtöket és virágfüzéreket tartó puttókból formázott kínálótál pedig azért érdekes, mert a Wiener Werkstadte modorában készült, kikiáltási ára 320 ezer forint. A bútor- és szőnyeganyag dísze egy értékes XVIII. századi szőnyeg 1,3 millióért, amelynek párdarabja az Iparművészeti Múzeum gyűjteményét gyarapítja.

Virágcsendélet tájképben, 5,5 millió forintért
Kép: Kapott_NEM_jelenik_meg_FE-n