Az Egyesült Államok továbbra is támogatja majd Ukrajnát, de nem fog az oroszok ellen harcolni, és Biden nem ért egyet azzal a felvetéssel sem, hogy repüléstilalmi övezet legyen kijelölve Ukrajnában.

"A harmadik világháborút nem Ukrajnában fogjuk megvívni

 - mondta Biden.

Amerikai katonai vezetők egyébként azért ellenzik az ukrán légtérzárat, mert akkor le kellene lőniük a berepülő orosz gépeket, és ahogy az amerikai elnök fogalmazott, „ne áltassuk magunkat. Mindegy ki mit mond, ez már a harmadik világháború lenne”.

Lengyelország korábban felajánlotta, hogy a hadseregének állományában lévő több mint huszonöt MiG-29-es vadászrepülőt átadja Ukrajnának, és bár Antony Blinken amerikai külügyminiszter néhány napja még „zöld utat” adott a kezdeményezésnek, de a Pentagon a héten nem támogatta a repülők átadását.

Biden szót ejtett az USA gazdasági helyzetéről is, és Putyint hibáztatta azért, hogy az elmúlt évtizedekhez képest példátlan mértékű, 7,9 százalékos infláció volt februárban az Egyesült Államokban. Az amerikai elnök szerint az üzemanyag ára is azért emelkedett az év elején, mert kiderült, hogy Putyin 150 000 orosz katonát mozgósított az ukrán határnál. 

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.