A központ szemináriumán felszólalt Luo Yong, a Csinghua Egyetem Földrendszertudományi Tanszékének professzora is, aki szerint az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás nem helyettesítheti a kibocsátás csökkentését, mivel a globális felmelegedés miatt a világnak rengeteg változással kell szembenéznie egyszerre – számolt be a China Daily.

A változásokat már tapasztaljuk

Az éghajlatváltozás okozta veszteségek és károk a felmelegedés folytatódásával rohamosan növekedni fognak, sok esetben azzal a kockázattal, hogy az ember és a természet nem lesz képes alkalmazkodni hozzájuk.

Ha továbbra is a jelenlegi kibocsátáscsökkentési kötelezettségvállalásoknak megfelelően teszünk lépéseket, a globális felmelegedés szintje továbbra is veszélyezteti az élelmiszertermelést, és az emberi egészséget. A kibocsátások mielőbbi csökkentése lenne az egyetlen módja annak, hogy elkerüljük ezeket a következményeket

- mondta a professzor.

Zhai Panmao, a Kínai Meteorológiai Tudományos Akadémia kutatója szerint a szélsőségesen magas átlaghőmérséklet, a heves csapadék és az aszályok is fokozódni fognak. Van esély arra is, hogy korábban még sosem tapasztalt időjárási jelenségeknek lehetünk a szemtanúi a globális felmelegedés miatt. 

Megdőlt itthon az napi országos melegrekord 

Szokatlanul meleg volt az idő, a sok napsütés, a Kárpát-medencét kitöltő enyhe, meleg légtömeg és az élénk, erős szél hatására általában 14 és 20 Celsius-fok közé emelkedett kedden délután a hőmérséklet.

A Tolna vármegyei Bátán mért 20,6 Celsius-fok viszont 0,7 fokkal felülmúlta az 1966-ban ezen a napon Homokszentgyörgyön mért 19,9 fokot, így ez az új február 21-i csúcs.