Neves honfitársait állította a világ legdrágább élő művésze, a német Gerhard Richter mellé november közepéig látogatható kiállításán a bécsi Albertina. A tízmillió dolláros aukciós árakat elérő Richter mellett a nála eddig nagyságrenddel alacsonyabb életműrekordokig jutó Anselm Kiefer és Georg Baselitz munkái láthatók az "Albertina Contemporary" tárlatsorozat idei kiadásában. A kiállítás szervezői bőségesen válogathattak a bécsi múzeumban letétbe helyezett magángyűjteményekből, kölcsönzött művekkel kiegészítve.

A nyolcvanegy éves Richter és a hetvenöt éves Baselitz egyaránt szász földről származik: egyik a berlini fal megépülése előtt, a másik utána távozott az NDK-ból és az NSZK-ban alkotva váltak világhírűvé. Richter szürkésfehér "fotográfiai periódusából" éppúgy találunk korai példát (Heidi Kuhn portréja 1968-ból), mint felhős, tengeres vagy erdős tájaiból, avagy kései absztrakt képei közül.

Kép: Kapott_NEM_jelenik_meg_FE-n

Baselitz Sirupe, Cocktails & Co című 2008-as szakácskönyvének akvarell illusztrációi közül az italosflaska éppúgy a művészre jellemzően fejjel lefelé van, mint a 2009-es, vászonra csorgatott Íriszek, míg a 2006-os "B. für Larry (Remix)" fürdőnadrágos figurája rendesen a lábán áll. A legfiatalabb, az alig 68 éves Anselm Kiefer sváb vidékről való, az utóbbi években leginkább Párizs és a portugál Alcácer do Sol között ingázik. Vegyes technikájú kompozícióin olaj és oldószer, akrilfesték és lakk, gipszel bevont faág és ólomcső, továbbá földréteg kerül a préselt lemezen rögzített kartonra − mint például a Wurzel Jesse című 2008-as fali objekten.

 

Aukciós rekordok (millió dollár)

FestőKépAukciós ár*Évszám
Gerhard RichterA milánói dómtér37,12013
Georg BaselitzSpekulatius4,92011
Anselm KieferAz ismeretlen festőhöz3,62011
*jutalékkal együtt
Forrás: Napi Gazdaság-gyűjtés