A nemzetközi trendek érvényesülésében bízva magasabbra húzták a kiemelkedő tételek becsértékét a Virág Judit Galéria május 17-i árverésén, ahol 420 millió forint kikiáltási értéken 204 tételre lehet licitálni. A becsértékek feltüntetése a katalógusban − a kikiáltási ár mellett − már nem újdonság, Törő István, a galéria társtulajdonosa elmondása szerint az elmúlt 15 év tapasztalatai mellett a tavalyi és a tavalyelőtti árakra is támaszkodhattak. Az átlagárak felfelé mozdultak − tette hozzá − és szélesebbé tették a sávokat. A tételek többségénél nincs limitár; a galéria elemi érdeke, hogy a lehető legtöbb tétel gazdára találjon.

A ház 40. árverésének anyagából kiemelkedik két nagybányai festmény. Perlrott Csaba Vilmos Verőfényes udvar Nagybányán és Iványi Grünwald Béla Nagybányai táj című képe egyaránt 1908-ban született, mindkettőn a francia vadak hatása érződik: életteliek, ragyogóak. Perlrott művének becsértéke 55−75 millió forint (kikiáltási ára 34 millió), Iványi Grünwaldét 40−50 millióra becsülik, a licit pedig 20 millióról indul érte. A szintén nagybányai Ferenczy Károly képe, az 1893-as Változat a Madárdalhoz 16−22 milliós becsértékkel, 10 milliós kikiáltással indul − ez a művész egyik legismertebb képének, a Magyar Nemzeti Galéria életmű-kiállításán most is látható Madárdalnak első változata.

A XIX. századi kínálatban szerepel még egy ifj. Markó Károly-festmény, Telepy Károly Néró kútja című műve, valamint László Fülöp egyházi elöljárót ábrázoló portréja. László az angol arisztokrácia kedvelt portréfestőjeként külföldön sokkal ismertebb, mint idehaza, így akár onnan is licitálhatnak rá − Virág Judit egyébként is arról számolt be lapunknak, hogy sok régi külföldi vevője tért vissza, előzetes vételi megbízásokkal is.
Scheiber Hugótól most egy olyan képet árvereznek, amelyet az olasz Fortunato Depero budapesti kiállításán is bemutattak a futurizmus magyar vonatkozású emlékeként. Becsértéke 24−32 millió forint, kikiáltási ára 15 millió, csakúgy, mint Batthyány Gyula Bissingen Vera grófnőt ábrázoló portréjának.

Szinyei Merse Pál 1905-ös Dombos tája 16 millióról indul, 24−28 milliós becsértékkel, Egry József 1937-es Fonyódi hegyek nyári fényben című képét 16−18 millióra becsülték − a festmény a Vasilescu-gyűjteményből származik, onnan Nancy Brinkerhez került, aki több külföldi kiállításon is bemutatta.

A kínálatban az elmúlt évek kiállításaival fókuszba került festők is felvonulnak, jelentős művekkel. Gulácsy, Márffy Ödön, Kernstok Károly, Czigány Dezső művei rendre a tízmilliós sávban kezdenek. Aba-Novák Vilmostól két fontos kép is van: az 1927-es, idáig lappangó Körmenetet a velencei biennálén mutatták be, most 12−15 millióra becsülték.

Kondor Bélától egy 1962-es csendéletre lehet licitálni, ez ritka téma az életműben, becsértéke 20−25 millió forint. Csernus Tibor hetvenes évek végéről származó Trafikja és a kilencvenes évekből való Randevú egyaránt 3−4 milliós becsértéket és 2 milliós kikiáltást kapott.

A Virág Judit Galéria árverésein mindig nagy hangsúlyt kapnak a Zsolnay-, illetve Gorka-kerámiák, most 14 ilyen alkotás közül válogathatnak a gyűjtők.