A NASA és Google által alapított amerikai egyetem, a Singularity University közép-kelet és dél-kelet európai innovációs versenyének döntőjében két győztest hirdettek: Juháasz Mártont Magyarországról és Aleksandra Orchowska-t Lengyelországból.

Az április 12-én a Design Terminálban megrendezett verseny döntőjében 10 régiós projekt versenyzett a NASA kutatóbázisára szóló két 25 000 dollár értékű ösztöndíjért. Az innovációs versenyen olyan innovatív projektekkel pályáztak, amelyek képesek lehetnek arra, hogy egymillió ember életén javítsanak három év alatt, bármilyen exponenciálisan fejlődő technológia használatával.

Juhász Márton GyroSet nevű, a fejmozgás érzékelésével működő, a mozgásképtelenek kommunikációjának és közlekedésének segítésére kifejlesztett rendszere meggyőzte a zsűrit, amely a verseny másik győzteseként Aleksandra Orchowskát hirdette ki, Cukeriada nevű projektjével. A Cukeriada a cukorbeteg gyermekek számára kifejlesztett játék és mobilalkalmazás, amelynek segítségével a cukorbeteg gyerekek játékosan tanulják meg betegségük tüneteit és építik be életükbe a kezelésük alapjait.

A két győztes idén nyáron utazhat ki a NASA kaliforniai kutatóbázisán fekvő Singularity University-re, ahol megismerkedhetnek a legújabb technológiai trendekkel és innovációkkal, amelybe a 3D nyomtatóktól kezdve az alternatív közlekedési eszközökön keresztül az űrtechnológiáig szinte minden beletartozik. Az intenzív képzést során megismerkednek a Szilícium-völgy most induló garázs-vállalkozásaival (start-upjaival), és betekintést nyernek a legnagyobb cégek és szervezetek működésébe is. Arra is esély nyílik, hogy a kurzus végére létrejövő vállalkozásokat a Szilícium-völgy legnagyobb cégeinek vezetői mentorálják, hiszen a résztvevők bizonyos esetekben befektetői tőkét kapnak ahhoz, hogy megfelelő ötlet és rátermettség megléte esetén beindítsák saját vállalkozásukat.