Egy kotróhajó dolgozói medertisztítás közben bukkantak a nagyméretű robbanóeszközre a csepeli Petróleum-öbölben - közölte a MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred a közösségi oldalán.

A kiérkező tűzszerész járőrparancsnok megállapította, ahhoz, hogy a robbanótestet el tudják szállítani, a helyszínen hatástalanítani kell.

A biztonságos hatástalanításhoz a rendőrök mintegy 800 méter sugarú körben zárják majd le az érintett területet december 22-én, csütörtökön a késő esti-éjjeli órákban

 - tájékoztattak.

Ahogy a mult-kor megemlékezik róla, 1944. április 3-án köszöntött be az égi háború időszaka Budapesten. Innentől több mint fél éven keresztül heti rendszerességgel érte amerikai bombatámadás a várost. A kezdőnapon több száz bombázó által kieresztett töltetek érték Ferencvárost és Csepelt, ezernél is több halálos áldozatot okozva a meglepett fővárosnak. 

csepeli gyárak fontos szerepet játszottak a Magyar Királyi Honvédség és a Wehrmacht hadianyag-ellátásában, de még nagyobb szerepet tulajdonítottak a támadók az olajfinomítóknak és a petróleumkikötőnek is, ahol a németek számára oly fontos román olajat is tárolták. A kőolajat leginkább gyújtóbombákkal szórták, melyek általában félórás késleltetésre voltak beállítva, robbanásuk után lángba borítva a tartályokat. A Weiss Manfréd konszern csepeli ipartelepe ellen a legkoncentráltabb támadás 1944. július 27-én folyt.