A "TEFAF Beijing 2014" munkacímen futó projekt megvalósításába a Sotheby's és a kínai GeHua Cultural Development Group tavaly életre hívott vegyesvállalatát vonnák be − közölte a TEFAF-ot szervező European Fine Art Fair alapítvány. A TEFAF elkötelezett az iránt, hogy megkönnyítse az európai művészet kínai piacának erősítését − fogalmazott a közlemény −, létrehozva egy prémium platformot a kínai gyűjtők és a nemzetközi műkereskedők számára.

A pekingi önkormányzat kezében levő GeHua Group médiacsoport nagy szerepet játszott egyebek közt a 2008-as pekingi olimpia megnyitó ünnepségének szervezésében. A vele való együttműködés a Sotheby's szerint lehetővé tenné, hogy kihasználják annak a szabadkikötőnek a lehetőségeit, amelyet a GeHua fejleszt Pekingben; itt adókedvezményekkel juthatnának tárolási kapacitásokhoz például műkereskedők, aukciósházak is, de számos kapcsolódó tevékenység helyszínéül is szolgálhatna − hangsúlyozta a Sotheby's, amely a Wall Street Journal szerint 80 százalékkal részesedik a vegyesvállalatban.

Egy műkereskedők által szervezett vásár és egy nemzetközi aukciósház közös vállalkozása nem tartozik a megszokott dolgok közé − emlékeztetett a Bloomberg −, hogy mégis létrejön egy ilyen, az azt mutatja, milyen fontos szerepet tulajdonítanak Kínának a nyugati műtárgypiaci szereplők. Ez még akkor is így van, ha az idei − múlt hét végén zárult − TEFAF-ra készült éves jelentés szerint Kína műtárgypiaca elvesztette 2011-ben megszerzett globális vezető szerepét, és 10,6 milliárd eurónak megfelelő forgalmával csak a második lett az USA mögött (Napi Gazdaság, 2013. március 18.). Az adózási és jogi feltételek mind a mai napig távol tartják a külföldi műkereskedőket és árverési házakat attól, hogy a szárazföldi Kínában rendezzenek eseményeket, így Hongkong maradt a művészeti vásárok és aukciók központja.