Korábban is többen és többször fenyegetőztek végrehajtóval, de Zelnik eddig mindig megegyezett hitelezőivel (Napi Gazdaság, 2012. november 20.).

Legutóbb azonban nem sikerülhetett az egyezség, ezért több érintett végrehajtást kért: január utolsó napjaira a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara online árverést hirdetett huszonhat műtárgyra, köztük 300-400 éves ezüst Buddha- és Síva-szobrokra, arany ékszerekre, 10−20−40 millió forintos kikiáltási árakon. Mivel senki nem licitált, az anyag ott maradt a múzeumi vitrinekben; ha Zelniknek továbbra sem sikerül megegyeznie a hitelezőkkel, rövidesen újabb árverés kezdődhet, immár jelentősen csökkentett minimumáron (akár az eredeti összeg 35 százalékán).

A sajtóban elterjedt, hogy a végrehajtást nemcsak az építéshez és más célokra kölcsönt nyújtó vagy ki nem fizetett beszállító cégek kezdeményezték, hanem több galéria is, a hírbe hozottak azonban ezt nem erősítették meg. Forró Tamás, a Belvedere Galéria tulajdonosa lapunknak cáfolta, hogy galériája a végrehajtást kérők között volna; mint kijelentette, Zelnik István nem tartozik a Belvedere Galériának, ezért nincs is követelése tőle. A Belvedere 2010 óta több olyan aukciót tartott, ahol Zelnik István gyűjteményéből származó ázsiai műtárgyakat árvereztek jótékony céllal (a MIT javára, a délkelet-ázsiai kutatás, valamint a témával foglalkozó fiatal szakemberek ösztöndíjának fedezésére). Bár tavaly decemberben Zelnik István az aranymúzeumban rendezte a hasonló célú árverést, Forró Tamás nem tartja kizártnak, hogy galériájában is lesz még aukció a gyűjtő kelet-ázsiai tárgyaiból.