Egyelőre nem tervezi új vagy használt gépjárműv vásárlását a magyarok nagy része - derült ki az Aegondirekt.hu 68 185 fő - autótulajdonosok és gépkocsival nem rendelkezők - megkérdezésével végzett online kutatásából. A felmérésében megkérdezettek 69,22 százaléka válaszolt ilyen értelemben. Közel minden ötödik válaszoló, a megkérdezettek 19,49 százaléka pedig csak két-három éven belül tervez autóvásárlást, minden tizedik, 7699 megkérdezett szándékai között azonban szerepel az új vagy használt autó beszerzése 12 hónapon belül.

A kutatásban megkérdezett autótulajdonosok válaszaiból kiderül, hogy minden második autót hitelre vásároltak tulajdonosaik. Az autójukhoz kölcsön segítségével hozzájutók aránya 49,67 százalékot tesz ki, míg a válaszadók 44,62 százalékát adják a kocsijukat készpénzzel megvásárlók, s csupán 5,7 százalék azoknak az aránya, akik egyéb forrásból vették autójukat.

A hazai autósok legnagyobb része, 63,85 százaléka attól retteg, hogy más hibájából balesetet szenved. A megkérdezettek ennél csak jóval kisebb része, 9,14 százaléka fél attól, hogy ellopják az autóját, s csupán a sofőrök 7,49 százaléka tartja reális veszélynek azt, hogy ő okoz balesetet másnak - derül ki az egoMedia üzletág felméréséből.

A kutatásból kiderül az is, mi az oka annak, hogy a hazai utakon közlekedő több mint 4 millió magyar rendszámú gépjármű csupán 20 százalékára kötöttek Casco biztosítást tulajdonosaik. Utóbbiak közel kétharmada, 64,94 százaléka nem engedheti meg magának a biztosítást, míg minden negyedik autós úgy érzi, felesleges Cascót kötni járművére, annak magas kora miatt.

A 8 évnél idősebb autók közül alig minden tizedik rendelkezik csak a saját hibából bekövetkező károkra is fedezetet nyújtó biztosítással, azonban a kutatás szerint ezek tulajdonosai is áldoznának arra, hogy egyes részkárokra - például lopás, törés vagy elemi károk esetére - biztosítsák kocsijukat. Mivel az idősebb járművekre köthető biztosítással a teljes körű Cascóhoz képest évente több tízezer forintot is spórolhatnak a tulajdonosok, az ilyen, külföldön már jól bevált konstrukciók elterjedése jelentős mértékben fékezheti az elmúlt hét évben 100 milliárd forintról 65 milliárdos szintre zsugorodó Cascó-piac díjbevétel-csökkenését - mondja Marosvölgyi Péter, a direktbiztosítási szolgáltatásokat kínáló Aegondirekt.hu vezérigazgatója.