Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az új baloldali kormány eredetileg is növelni szerette volna a minisztériumok számát. A tervek szerint 19 minisztériuma és egy tárca nélküli minisztere lett volna, öttel több minisztere és kettővel kevesebb tárca nélküli minisztere, mint az előző jobboldali kormánynak. Az ellenzéki Szlovén Demokrata Párt (SDS) a költségek növekedésére hivatkozva ezzel nem értett egyet, és ügydöntő népszavazást kezdeményezett november 27-én, de az nem járt sikerrel - írja az MTI.

Ezért csak most módosulhatott a kormány összetételéről szóló törvényjavaslat, amely szerint három új minisztérium jön létre, két tárca nélküli miniszter teljes jogú miniszterré válik, két minisztérium pedig kibővül.

A három új minisztérium a felsőoktatási, tudományos és innovációs minisztérium, a szolidaritás jövője nevű minisztérium, és a klíma- és energiaügyi minisztérium.

  • A szolidaritás jövője minisztérium élére Simon Maljevac, a munkaügyi minisztérium eddigi államtitkára kerül.
  • Különválasztják az oktatási, tudományos és sportminisztériumot. A felsőoktatási tárcát Igor Papic jelenlegi miniszter vezeti majd, az oktatási tárcát pedig Darjo Felda államtitkár veszi át.
  • A klíma- és energiaügyi minisztériumot Bojan Kumer jelenlegi infrastrukturális miniszter vezeti majd, az infrastrukturális tárcánál pedig Alenka Bratusek volt kormányfő veszi át az irányítást.
  •  Golob jelöltlistáján két olyan miniszter is szerepel, akiknek a mandátuma a jogszabályok módosítása miatt hivatalosan lejárt, mivel tárcáik hatásköre kibővül. Ők Matjaz Han, aki a gazdasági, turisztikai és sportminisztériumot, valamint Uros Brezan, aki a természeti erőforrásokért és a területrendezésért felelős minisztériumot vezeti majd.
  • Két jelölt jelenleg tárca nélküli miniszter, de teljes jogú miniszterek lesznek: Emilija Stojmenova Duh a digitális átalakításért felelős minisztérium, Aleksander Jevsek pedig a fejlesztési és európai kohéziós ügyekért felelős minisztérium fogja élére kerül.
  • A kormányfő listáján nem szerepel belügyminiszter-jelölt. Miután Tatjana Bobnar decemberben lemondott, a belügyminiszteri posztot ideiglenesen Sanja Ajanovic Hovnik közigazgatási miniszter látja el.

miniszterelnöknek a hivatalos lemondástól számítva három hónap áll rendelkezésére, hogy jelöltet állítson a megüresedett tárca élére, ami nagyjából további két hónapot jelent.

 A kilenc jelöltet a hét végén, várhatóan csütörtökön és pénteken hallgatják meg az illetékes parlamenti bizottságok.