A konzuli szolgálat honlapján pénteken közzétett figyelmeztetésben emlékeztettek, hogy Tuniszban csütörtökön feltételezett szélsőséges szalafista fegyveresek meggyilkolták Mohamed Brahmi ellenzéki politikust. Ennek hatására a fővárosban és az ország több településén demonstrációk kezdődtek, az ellenzék és a szakszervezetek pedig péntekre általános sztrájkot hirdettek.

A Külügyminisztérium szerint a napokban a fővárosban és a nagyobb városokban további tömegdemonstrációk várhatók. Ezért azt kérik az országban tartózkodó és oda készülő magyaroktól, hogy kerüljék a tüntetések környékét, El-Kairuán, Monasztir, Szúsza, Szfaksz városok központját, mecsetjeinek körzetét, Tunisz belvárosát és külső negyedeit. Az északnyugati régiók továbbra is a hadsereg műveleti területei, ezért fokozott óvatosságra kérik a Bizerte városba látogatókat is - tették hozzá.

A békés ellenzéki megmozdulások könnyen erőszakba csaphatnak át - hangsúlyozta a tárca.

A turisták által látogatott területek eddig is hatékony védelmét az elmúlt hetekben tovább erősítették a hatóságok, ezekben a körzetekben biztosított a nyugalom.

Tunéziában csütörtökön meggyilkolták Mohamed Brahmit, a Népi Mozgalom nevű kisebb párt fő koordinátorát, az alkotmányozó nemzetgyűlés tagját. Tuniszban a belügyminisztérium előtt tömeg gyűlt össze a hír hallatán, az iszlamista erők uralta kormány ellen tüntetett, és a kormány lemondását követelte. Többezres tüntetés volt Szidi Buzid városban is, a tömeg több utcát eltorlaszolt, autógumikat égetett, és szintén az iszlamistákat okolta a gyilkosságért. Tunéziában ez a második ilyen politikai gyilkosság fél év alatt. Február 6-án a baloldal vezető politikusát, Sokri Belaidot ölték meg a belügyminisztérium szerint szunnita radikálisok (szalafisták). A bűncselekmény mély belpolitikai válságot okozott.