− A műkincshamisítás köztudottan súlyos probléma, de mennyiben járulhat hozzá enyhítéséhez egy konferencia?

− Egy konferenciától természetesen másnapra nem lesz kevesebb a hamisítvány, de a tanácskozás sokat segíthet abban, hogy az érintett szakterületeken eddig egymástól elszigetelten dolgozók egybevethessék tapasztalataikat, koordinálhassák erőfeszítéseiket és új javaslatokat is megfogalmazhassanak. Az egész napos program áttekintést ad a műtárgyhamisítás magyarországi helyzetéről, foglalkozik az ellene bevethető jogi és technikai eszközökkel, bemutatja a meglévő műtárgyadatbázisokat és elemzi a szakértők szerepét is. Reményeink szerint a rendezvénnyel elindul egy olyan folyamat is, amely belátható időn belül elvezet a vitatott eredetű művek adatbázisának létrehozásához. Ebben olyan eszközt látunk, mely egyrészt visszatartó erővel bír, másrészt megkönnyíti a jogi eszközökkel történő fellépést a hamis műtárgyakat rosszhiszeműen, azaz hamis voltuk tudatában forgalomba hozókkal szemben. A gyakorlati munka megkezdése előtt még számos jogi, szakmai és szervezési jellegű kérdés vár megválaszolásra; ehhez nyújt segítséget a Német Művészeti Aukcionátorok Szövetsége elnökhelyettesének előadása a náluk már működő hasonló adatbankról és az azt követő kerekasztal-beszélgetés a hazai alkalmazás lehetőségeiről, feltételeiről.

− Kikhez szól a konferencia?

− Mindenkihez, akit valamilyen formában érint a probléma és ez a kör sajnos igen széles, hiszen a hamisítás egyaránt kárt okoz a hamis műveket befogadó közintézményeknek és műgyűjtőknek, a műkereskedőknek és a kortárs művészeknek; az ellene való fellépés pedig állami intézmények, bűnüldöző szervek, szakmai szervezetek egész sorának ad feladatot. Jelentős a hamisítás által az államnak okozott kár is, aminek nemcsak anyagi vetülete van − például kieső adóbevételek formájában −, hanem elvi, erkölcsi is, amennyiben a jelenség a magyar vizuális kultúra presztízsét, nemzetközi megítélését is veszélyezteti.

− Kik lesznek a konferencia előadói?

− Német vendégünk, Markus Eisenbeis mellett az egyes területek legjobb hazai szakértőit kértük fel. Einspach Gábor, a Magyar Műkereskedők és Galériák Országos Szövetségének elnöke és a téma jogi vonatkozásait elemző Kovács Gábor egyetemi docens igazságügyi szakértőként szerzett gazdag tapasztalatait is megosztja a résztvevőkkel. Buzinkay Péter, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal jogutódjaként létrejött új intézmény műtárgy-felügyeleti irodájának vezetője a hivatalos műtárgyadatbázisokról és ezeknek a hamisítás elleni fellépésben betöltött szerepéről, Galambos Éva restaurátor-művész pedig a hazánkban alkalmazott műtárgyvizsgálati technikákról ad áttekintést.