Korábban 2006-tal kezdődően − Visitors elnevezéssel − már futott ilyen program, ahová nemzetközi művészeti vásárok vezetőit hívták meg, a kezdeményezés akkor nem a galériáktól indult. E programból több fontos kapcsolat, konkrét vásári meghívás is született.

A Kortárs Galériák Egyesülete hosszú ideje tárgyalásban állt a nemzeti erőforrások minisztériumával (ma már EMMI), a legfőbb céljuk kedvezőbb adókörülmények elérése volt − ebben nem értek el sikereket, de ahhoz kaptak forrást, hogy szakembereket hívjanak ide. Három és fél millió forint áll rendelkezésükre, amit egy év alatt kell elkölteni. Reményeik szerint a megjelenő cikkek a teljes hazai szcénát segítik azáltal, hogy elsősorban a művészekre fokuszálnak. Természetesen e mögött galériás érdek is meghúzódik, hiszen ha a művész bejut neves kiállításra, biennáléra, a galéria is ott van mögötte. Ráadásul éppen a galeristák vannak a legjobban tisztában azzal, hogy mennyire fájón hiányoznak a magyar művészek szakmai életrajzaiból a külföldi referenciák.

Az első vendégük május 21. és 24. között Sebastian Frenzel, a berlini székhelyű neves művészeti magazin, a Monopol újságírója és szerkesztője volt, aki több cikket is fog írni a benyomásairól. A három nap alatt 18 galériát látogatott végig, felkereste Maurer Dórát a műtermében. Őt egy washingtoni kurátor követi, majd egy londoni szakember. Meghívták az isztambuli biennále kurátorait is, de amíg nincs konkrét időpont, addig nevekről nem szeretnének nyilatkozni.