A NESsT és a Citibank által indított, az üzleti szférában tevékenykedő társadalmi vállalkozások számára átfogó üzletviteli képzést és finanszírozást nyújtó programban tizenöt sikeresen pályázó vállalkozás vesz részt. Erre tavaly október végéig olyan, a privát szektorban működő vállalkozások jelentkezhettek, amelyek a profitcélok mellett valamilyen társadalmi célt is szolgálnak. Többek között a helyi közösségeket fejlesztik, hozzásegítenek a munkahelyteremtéshez, egészségügyi és oktatási szolgáltatásokhoz, a csökkentett energia- és erőforrás-felhasználáshoz, illetve a természetvédelmi tevékenységhez.

A társadalmi vállalkozások fejlesztése annak érdekében, hogy új munkahelyeket teremtsenek és a kritikus társadalmi problémák megoldását segítsék elő, egybevág a Citi Alapítvány stratégiájával és törekvéseivel − mondta Batara Sianturi elnök-vezérigazgató. Előző három programunkban az üzleti szférában tevékenykedő több mint negyven hazai társadalmi vállalkozás fejlesztéséhez járultunk hozzá. Örömmel folytatjuk a programot az idén is azzal a szándékkal, hogy szakmai partnerünkkel, a NESsT-tel együtt érdemben hozzájáruljunk ennek a Magyarországon viszonylag új vállalkozási formának az ismertebbé válásához és elterjedéséhez.

A NESsT több mint tízéves szakmai tapasztalatára épülő tíz hónapos program során a részt vevő vállalkozások a piackutatás és -elemzés, a marketing és márkaépítés, a működés és menedzsment, a pénzügyi menedzsment és kockázatkezelés, valamint a társadalmi célok elérése területén fejleszthetik ismereteiket és kompetenciáikat. A program végeredményeként a résztvevők egy pénzügyi és társadalmi szempontokat egyaránt tartalmazó üzleti tervet készítenek, a két legjobb tervet benyújtó vállalkozás egyenként tízezer dolláros támogatást is kap társadalmi tevékenysége beindításához, illetve fejlesztéséhez. Ezenfelül a vállalkozásoknak lehetőségük nyílik üzleti mentorokkal való kapcsolatépítésre a Citibank, illetve a NESsT Üzleti Tanácsadói Hálózata révén, amelynek tagjai az üzleti világ elismert szakemberei, továbbá ingyenes promóciós lehetőséghez is jutnak a NESsT marketingcsatornáin keresztül. A program a Citi Alapítvány támogatása és a Citibank dolgozóinak önkéntes munkája révén valósulhat meg, amely az üzleti tervek értékelésére, a vállalkozások mentorálására, valamint előadások megtartására egyaránt kiterjed.