Igencsak hiányosak idehaza a pénzügyi ismeretek, gyakran úgy hoznak meg felnőtt emberek a családjuk jövőjét alapvetően befolyásoló döntéseket, hogy nincsenek tisztában még az alapfogalmakkal sem.Ez alapvető gyengesége a magyar oktatási rendszernek. Szerencsére ezt most már a Nemzeti Alaptanterv is igyekszik korrigálni, és jól illeszkedik ehhez a törekvéshez a mi új oktatási központunk is - mondta Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója az O.K. Központ megnyitóján.

De mit is tud, ez az európai szinten is egyedülálló intézmény? Nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megtanítja a magyar középiskolásokat a pénzzel bánni, a zsebpénzzel való gazdálkodástól a vállalati gazdálkodás alapjaiig. Mindezt ingyenesen teszi lehetővé számukra, egy élményekkel teli környezetben. Persze egy félnapos tréninget tartani ennek az igen fogékony, de olykor nehezen megszólítható korosztálynak, nem könnyű feladat - főleg nem egy első hallásra talán száraznak tűnő témával. Ám a visszajelzések azt igazolják, hogy az O.K. Központnak ez sikerült. A központ szakemberei abból indultak ki, hogy ahogy generációk nőttek föl a Gazdálkodj okosan! vagy épp a Monopoly, illetve a Capitaly társasjátékokon, így ha mindezt a játékos szemléletformálást a mába ültetik, eredményesek lehetnek. Az egészet természetesen a mai gazdasági környezetre, a jelen pénzügyi problémákra alkalmazva - na és persze a mai gyerekek igényeinek megfelelően.

Ehhez mindenekelőtt megfelelő környezetre van szükség. A Benczúr utca patinás épített környezetében álló, szépen helyreállított villaépülete fiatalos, lendületes dizájnnal kialakított belső tereket rejt magában. A kreatív kialakítású termek és a felkészült, fiatal oktatók segítenek abban, hogy ne iskolai órákon érezzék magukat a diákok. Hozzájárulnak ehhez azok a legkorszerűbb technikai megoldások, amelyekkel valószínűleg nem találkozhatnak középiskolájukban. Sok érdekes dolgot lehet tanulni, játékos módon, hiszen ez a téma a mi korosztályunknak szinte még csak játék. - foglalta össze élményeit egy nyíregyházi diák, aki az elsők között vehetett részt a központ oktatási programjában. Véleménye egybevág az OTP Fáy András Alapítvány kuratóriumi elnökének szavaival.

Az oktatás középpontjában a "szórakoztatva tanítás" áll - hangsúlyozta a megnyitón Vizi E. Szilveszter is, aki emlékeztetett arra, hogy a központot működtető OTP Fáy András Alapítvány célja, hogy világszínvonalú eszközökkel, tartalommal, pedagógiai és andragógiai módszerekkel segítse elő a társadalmi szemléletformálást. A tananyag, a tudásátadást segítő játékos gyakorlatok és a 3D-s kisfilmek speciálisan az O.K. Központ számára készültek. Van, hogy a fiatalokkal hip-hop slágerekből "tanulnak" vagy épp a szórakozási lehetőségek költségeit elemzik. Az oktatás természetesen nem csak a játékra, a fikcióra épül, hanem életszerű példákon keresztül modellezi a valós helyzeteket.

A program sikeréhez nagyban hozzájárul az is, hogy a hagyományos tanár-diák, előadó-hallgató viszony itt megszűnik, ez is a módszertan fontos eleme. De nem csak az oktatási módszerek szokatlanok idehaza, hanem az a szemlélet is. Az OTP Bank amellett, hogy erkölcsileg és szakmailag támogatja a programot, mintegy hatszázmillió forinttal anyagi támogatással járult hozzá a központ létrehozásához.

Az egy nagy tévhit, hogy a nagyvállalatok nem érdekeltek abban, hogy a fogyasztóik tudatosak legyenek - figyelmeztetett Nagy Zoltán Péter, az OTP Bank marketingigazgatója. A bank érdeke éppen az, hogy jól felkészült ügyfelek forduljanak hozzánk, megfelelő információ és tudás birtokában. Csak így tudják megfogalmazni azokat az igényeiket, amiket mi azután teljesíteni tudunk, éppen úgy, ahogy azt elvárják.

Ezt a befektetést a bank a hagyományosan erős elkötelezettsége pecsétjének szánja - emelte ki Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója. A cégvezető azt reméli, hogy évente több mint húszezer középiskolás szemléletét és érdeklődését sikerül a pénzügyi tudatosság irányba fordítani, ami tájékozottságot és igényességet eredményez a saját pénzügyeiket illetően is. Kivételes fontosságú, minőségű és hatású program indul most útjára, amitől azt várják, hogy érezhető hatással lesz a jövő generációira. Ráadásul megvan a lehetőség arra, ami az oktatásban ma hiánycikk: a folyamatos fejlesztésre, a program sikeres elemeinek elterjesztésére.