Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

− Mit kell tudni a Big Investmentről, mi a cég története?
− A Big Investment négy évvel ezelőtt indult, azzal a céllal, hogy egy olyan pénzügyi tanácsadó céget indítsunk, amely kis létszámú, de komoly és képzett munkatársakkal dolgozik, és széles, valós kínálattal tudja ügyfeleit kiszolgálni. Nem egy egytermékes, nagy hálózatot akartunk létrehozni, hanem egy svájci mintájú, személyre szóló tanácsadó szolgáltatást indítani. Minden ügyfélre minimum két és fél-három órát szánunk, ezzel indítjuk a kapcsolatot. Ezzel megismerjük az ügyfél igényeit, hozzáállását, pénzügyi tudását és családját − az ügyfél pedig a mi befektetési kínálatunkkal ismerkedik meg. Erre alapozva teljes személyre szóló pénzügyi portfóliót tudunk kialakítani − valós értéket képviselő, javarészt nyugat-európai befektetésekből − bármilyen élethelyzetben lévő, bármilyen időtávban gondolkodó ügyfeleinknek. Magam 22 éve foglalkozom befektetésekkel. Jelenleg öt képzett pénzügyi tanácsadónk van (további hat betanítása van folyamatban), ennek ellenére szép, 2,5−3 millió eurós forgalmat bonyolítunk évente.

− Jellemzően milyen típusú befektetéseket ajánlanak ügyfeleiknek?
− Az utóbbi években már nem tartható az a régen közhelynek számító megállapítás, hogy a tőzsde mindig felfelé megy, hiszen több mint egy évtizede oldalaznak a piacok. Ezért mi kizárólag olyan termékeket ajánlunk, amelyek mögött valós értékek vannak; ilyen a fizikai arany, az osztalékfizető blue chip részvények vagy a német ingatlanfejlesztéseken alapuló értékpapírok. Ezek kézzelfogható értéket képviselnek, tehát egy-egy tőzsdei visszaesés vagy ciklikus recesszió alatt nem olvad el az értékük.

− A fizikai aranynak ön szerint mekkora részt kell kihasítania egy kockázatkerülő befektető portfóliából?
− A klasszikus hüvelykujjszabály szerint egyharmad arányban érdemes tartani aranyat, értékapapírokat és ingatlanbefektetéseket. Normális gazdasági körülmények között ugyan elég lenne, ha az aranynak csak tíz százalék jutna, de a mostani helyzetben indokolt a nagyobb részesedés. Az arany mellett szól, hogy mindig a valós értéket közvetíti: akár durva infláció esetén is megőrzi vásárlóerejét. Ha az ügyfél vásárol akár egy 50x1 grammos aranylapkacsomagot, akkor azzal egy esetleges hiperinflációs időszakban nagyon sokat nyerhet, például üzemanyagot vagy ételt vásárolhat. Ráadásul a fizikai arany átörökíthető a következő generációra. Az arany árfolyamának emelkedése sem szakad meg valószínűleg, hiszen az aranybányák kapacitása visszaesett a kereslet növekedéséhez képest.

Fotó: Földi D. Attila

− Kinek érdemes fizikai arany helyett aranyalapú ETF-eket vagy aranytermelő cégek részvényeit vásárolnia?
− Ehhez azt kell eldönteni, hogy a befektető hosszú távon szeretné biztosítani anyagi biztonságát, vagy rövid távon akarja növelni vagyonát az árfolyamra való spekulációval. Utóbbira valóban lehetőséget teremtenek az ETF-ek és az aranytermelő-részvények, ám ezekből nagy válság esetén aligha jutnak értékhez a befektetők. A fizikai aranyat viszont akár zsebre is vághatjuk és a világ bármely pontján felhasználhatjuk. Mi ezen túl kínálunk olyan befektetést is, ami félúton van az ETF-ek és a fizikai arany között: ez a kétféle ausztriai tárolt arany befektetésünk. A megvásárolt fizikai aranynál elég nagy, akár tíz százalék feletti a veszteség a kiskereskedelmi ár és a visszavásárlási ár között a sok pluszköltség (bevizsgálás, őrzés, tárolás, utaztatás) miatt. A tárolt aranynál viszont prompt az adásvétel, és bankon belül történik, tehát likvid a befektetés és az ügyfél nem szenvedi el ezeket a veszteségeket. Emellett a biztonság is tökéletes és az osztrák jogállamisággal szemben sem fogalmazható meg kétely.

− Az aranyon kívül milyen befektetéseket ajánlanak?
− Egyik fő partnerünk a Timberland Capital, amelynek befektetési alapjai mindent magukba foglalnak a világban, ami érték: tízéves államkötvények hozamát, blue chip cégek osztalékát, valamint fizikai aranyat. A konstrukció legnagyobb előnye, hogy a futamidő alatt lehet változtatni a kondíciókat: például ha esnek a piacok, akkor a befektető akár napon belül aranyra válthatja befektetését, és ha fordulnak, akkor visszaválthatja részvénybe vagy kötvénybe. Az én célom az, hogy megtaláljam azokat a partnereket, akiknél a biztonság és a minőség az első. Ha a pénz csak egy jel a világhálón, akkor bármekkora vagyon eltűnhet egy pillanat alatt − márpedig mindenki életében eljön az a pillanat, amikor már nem kezdheti újra. Ezért a vagyon védelme nem játék, és aki ezzel foglalkozik, annak az egész életét rá kell szánnia a feladatra. Számunkra a valódi kapcsolat az ügyféllel nem szűnik meg az üzletkötéskor, hanem akkor indul igazán.

Big Investment Group

1134 Budapest, Rózsafa utca 13-17.
Telefon:+36 1 951 3786
Fax:+36 1 577 7389
[email protected]