A Grisebach lett a legsikeresebb német aukciósház

Négynapos árveréssorozattal ünnepelte fennállásának negyedszázados évfordulóját a berlini Villa Grisebach: a szezonzáráson több mint 1300 licitáló vett részt 25 országból, végül 28 millió euró fölött lett az összbevétel.
Wagner István, 2012. január 9. hétfő, 07:35
Fotó:

Az aukciósház fő erőssége a klasszikus avantgárd, most is ez lett a legsikeresebb részleg, 17,7 milliós összleütéssel. A millió fölötti leütések közül Emil Nolde napraforgói 1,46 millió euróért keltek el (képünkön), Vaszilij Kandinszkij körökből szerkesztett akvarellje 1,28 millió euróért, Max Beckmann: Elefánt és bohóc az istállóban című kompozíciója 1,22 millió euróért talált gazdára, Ernst Ludwig Kirchner Hegedűművésznője 1,12 milliót ért meg valakinek.

A jubileumi év végén vezették be újításként a XIX. századi művészet aukcionálását is, sikerrel: a leütések rendre túlszárnyalták a felső becsértékeket. A hangsúlyt a romantikára és a biedermeierre helyezték, a 84 tételből  majdnem mind elkelt, így sikerült  elérni a Grisebach eddigi legnagyobb éves bevételét jelentő  55,4 millió eurót − lehagyva a többi német aukciósházat. A sikerhez az is hozzájárulhatott − mondta el a részleg szakértője, Florian Illies −, hogy szakmai berkekben ma már úgy értékelik a szóban forgó periódust, hogy a modernek gyökerei nem 1900, hanem 1800 táján keresendők.

Az év jól jövedelmező eseményei közé tartozott az egykori Karstadt konszern műgyűjteményének, illetve a düsseldorfi Dolf Selbach divattervező és áruházlánc-tulajdonos hagyatékának licitálása is, szintén millió feletti leütésekkel. A műkereskedelemben további erőforrások rejlenek − állítja Bernd Schultz, a Grisebach társtulajdonosa, az árverések vezetője −, mert az alacsony banki kamatok miatt sokan szívesebben fektetik tőkéjüket képekbe, amelyekben ráadásul még gyönyörködhetnek is.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2012.01.14 11:23

Akkor a Lempertz bukott egy kicsit.
Az viszont szemfényvesztő magyarázat a már "lehiggadt" XIX. sz. művészetének pénzügyi sikerére, hogy akkor, 1800 körül kezdődött volna a modernizmus.
Mondjuk 1863? Az igen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html