Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A gyermekek közti csúfolódás, ami néhány évvel ezelőtt az iskolai folyosón zajlott és a következő szünetre a feledés homályába is merült, az manapság az interneten, a közösségi oldalakon nyilvánosan is megtörténik. A fiatalok közötti személyes zaklatás hatásai felerősödnek, hiszen egyetlen kattintással megsokszorozható azok száma, akik tudomást szereznek arról, vagy éppen részt vesznek benne.

A közösségi oldalakon nyilvánosan megsértett gyerekek sokszor képtelenek megvédeni magukat; a zaklatott fél ilyen támadások során sokszor úgy érzi, tehetetlen a vele szembeni zaklatás ellen, nincs kihez fordulnia, gyakran saját magát tartja hibásnak, hogy ez a helyzet kialakulhatott. Ez a jelenség a digitális zaklatás, amivel már szervezetek és szakemberek foglalkoznak.

Az Értsünk szót! társaság szervezésében és a Telenor támogatásával a közelmúltban "Állítsuk meg az internetes zaklatást!" címmel rendeztek kerekasztal-beszélgetést. A rendezvényen a szakemberek az internetes zaklatás témájában beazonosított területeken a megoldásokra igyekeztek koncentrálni: az eseményen körüljárták a prevenció lehetőségeit, szülők, tanárok, diák segítők − kortárs segítők szerepét, felelősségét, lehetséges feladataikat. Értelmezték a "magas kockázatú netes viselkedés" fogalmát, és egyértelműen a megelőzésre és a helyes problémakezelésre helyezték a hangsúlyt. Válaszokat kerestek, hogy kik azok, akiket igazán veszélyeztet az online bántalmazás, jellemzően kik lehetnek áldozatok, elkövetők és mit tehetnek a kívülállók.

A Telenor jelentős szerepet tölt be a telekommunikációs eszközök és az internet hazai elterjesztésében, így a vállalat valódi felelősséget érez azért, hogy az internet világa a fiatalok számára biztonságos, szellemi-lelki fejlődésüket is segítő terület legyen. A cég immár több kezdeményezésével letette névjegyét az internetes zaklatás elleni harcban. A tavalyi évtől a Telenor internetes hálózata az Országos Rendőr-főkapitányság és az Interpol segítségével blokkolja a gyerekek szexuális zaklatását tartalmazó weboldalak megjelenítését, így ezek a káros tartalmak a vállalat hálózatán nem érhetőek el. Emellett szintén 2012-ben indult a MediaSmart Hungary és a Telenor magas szintű együttműködése, amely a Digitális Világ című oktatási segédanyag kidolgozására irányul. A Telenor nem csupán főtámogatója a 7−11 éves, alsó tagozatos gyerekek számára készült oktatási segédanyag kidolgozásának, hanem annak 14 fejezetéből két, mobiltelefóniával összefüggő fejezetét a mobilszolgáltató szakemberei dolgozták ki. A Digitális Világ 2013. április 17-e óta nyilvánosan is elérhető a pedagógusok számára, és országszerte megkezdődött az alsó tagozatosokat oktató tanárok gyakorlati bevonása is.

Kép: Stockfresh