Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az INA  tőzsdei bejelentést tett közzé honlapján szíriai működésével kapcsolatban, amelyből kiderül, hogy összhangban a Horvát Kormány illetve az  Európai Unió Szíriával szembeni korlátozó intézkedéseivel a horvát olajcég felfüggeszti a kitermelést Szíriában. Az INA a tegnapi nap során "force major" értesítést küldött a szíriai General Petroleum Company részére az 1998-ban aláírt Hayan blokk Termelés-megosztási Szerződésével kapcsolatban.

Figyelembe véve a Horvát Kormány határozatát valamint az általános biztonsági helyzetet Szíriában, az INA rajta kívül álló okok miatt nem képes normál üzleti tevékenységét folytatni az országban. Ennek következtében a fent említett szerződések feltételei és kikötései lehetővé teszik a "force major" bejelentését, tehát valamennyi üzleti tevékenység átmeneti felfüggesztését

Szíriában későbbi tájékoztatásig, azaz a "force major" körülményeinek megszűnéséig. A "force major" egy - a szerződésekben meghatározott - jogi kikötés, mely megengedi a kötelezettségek és működés felfüggesztését vagy átmeneti megszakítását azokban az esetekben, melyekre a szerződő feleknek nincs ráhatása. Ilyen helyzet lehet többek között az áradás, földrengés, felkelések, zavargások vagy háborús körülmények. A "force major" értesítés, egy megszokott mechanizmus, és nem jelenti a szerződés megszűnését és a projektből való egyidejű kilépést. Ez egy védelmi mechanizmus a szerződő felek számára,
mely előre nem látható körülmények esetén alkalmazandó, azzal a céllal, hogy ezen körülmények megszűnését követően a szerződés a felek károsodása nélkül folytatódik.

Az INA és a MOL-csoport sem számol Szíriából származó bevétellel, illetve a rá eső termelés-részesedés realizálásával a közeljövőben.