Cséfalvay: végéhez ért az adórendszer átalakítása

Az adórendszer átalakítása egy hosszú folyamat, mostanra kialakulóban van a végleges formája, ami sok cég számára növeli a kiszámíthatóságot – mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára a Heti Válasz, a Századvég Alapítvány és a Széll Kálmán Alapítvány Fókuszban a nemzeti érdek – kitörési pontok a magyar vállalkozások számára elnevezésű konferenciáján.
Dzindzisz Sztefan, 2012. december 4. kedd, 11:24
Fotó: Napi.hu

Nincs olyan kormány, amelyik ne szeretné a kis- és középvállalkozásokat (kkv-k) - mondta Cséfalvay Zoltán. A kérdés szerinte az, hogy elég-e, ha egy kormány szereti a kkv-kat, így inkább azt kell nézni, hogy mit tehet a kormány a kis cégekért.

Nem könnyű a helyzet, hiszen ez egy nagyon széles spektrum, gyakorlatilag az egész magyar vállalkozói szektor ide tartozik - mondta az NGM államtitkára. Szerinte Magyarország kicsi és nyitott gazdaság, éppen ezért amikor egy cég előtt felmerül a lehetőség, akkor azonnal ki kell lépnie a külföldi piacra. Erre azért van szükség, mert a magyar cégeknek a globális versenyben kell helytállniuk, ebben pedig a kormány a Keleti-nyitás politikájával kíván segíteni nekik. Ennek megfelelően új piacokat nyitottak, régi piacokat visszahoztak, kereskedőházak nyíltak - sorolta az eredményeket Cséfalvay, de mint mondta, ez egy hosszú folyamat, így nem lehet azt várni, hogy egyik napról a másikra óriási eredményeket érünk el.

Nem a pénz a lényeg

Valami elindult az utóbbi időszakban, hiszen egyre több az olyan fiatal kezdő vállalkozás, amely jó ötlettel rendelkezik - mondta az államtitkár, aki elismerte azt is, hogy egyelőre sok feltétel nem adott nekik. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy például egy start up vállalkozáshoz nem pénz, hanem egy jó ötlet kell, így a felfuttatáshoz elég lehet egy laptop is, hiszen az interneten keresztül rögtön piacra tud lépni. Az utóbbi időben az is fontos változás volt, hogy a nagyvállalatok egyre nagyobb ráfordítással állítanak elő hozzáadott értékű terméket. Enélkül Cséfalvay szerint nem lehet megmaradni, így a kis cégeknek el kell indulniuk ebbe az irányba.

Ugyanakkor a források biztosítása állandó probléma, ezt a kormány is látja az államtitkár szerint, ezért is bővítették a Széchenyi-kártya programot, próbálták könnyebben elérhetővé tenni az uniós pénzeket és ezért próbálják a kockázati tőke szerepét is növelni. Az uniós forrásokat gazdaságfejlesztésre kell fordítani, eddig ugyanis mindössze 16 százalékot költöttünk erre a célra - mondta az államtitkár, aki szerint ezen belül a kkv-k játszanának fontos szerepet. A cél, hogy a következő 2014-2020 közötti időszakban valóban a növekedést támogató, a gazdaság megerősítésér szolgáló fejlesztésekre költsék az uniós pénzeket.

Ugyancsak ide tartozik a lánctartozás problematikája is Cséfalvay szerint, amit nehéz gondnak nevezett és mint mondta, elképzelések vannak már arra - bár konkrétumokat nem említett -, hogy hogyan lépjenek fel ez ellen.

Ezt tette eddig a kormány

Az NGM államtitkára szerint a kormány már eddig is számos lépést tett, példaként említette, hogy egyik első lépésként könnyítettek a családi cégek örökölhetőségén. Ugyancsak kiemelte a munka törvénykönyvét, amelyről bár sok vita volt, de Cséfalvay szerint sokkal rugalmasabb szabályozás, ami jobban igazodik a vállalkozásokhoz, mint a korábbi rendszer. Ezen kívül csökkentették a vállalkozások adminisztrációját, összesen 114 intézkedést vezettek már be. "Bár ezek a változások inkább apróbbak voltak, így sok cég számára észrevehetetlenek, haladunk az úton, a végcél, hogy összességében 500 millió forint értékben csökkentsük a cégek terheit" - mondta az államtitkár.

Könnyítették a vállalkozások adóterheit is, így csökkentették a társasági adót, bevezetik a kivát és a katát, melyek az adóterhek mellett az adminisztrációt is mérséklik. Ezen kívül szólt a munkahelyvédelmi akciótervről is, amely a kormányzat reményei szerint több mint egymillió foglalkoztatott számára hoz majd javulást, a vállalkozások helyzetét 300 millió forinttal javítja.

Az adórendszer átalakítása a végéhez ért, elnyerte végleges változatát, ami a cégek számára jelentősen növeli a kiszámíthatóságot - hangsúlyozta az államtitkár. A kormány elkötelezte magát a duális szakképzés mellett is, így számos lépést tett ebbe az irányba - mondta Cséfalvay, majd hozzátette, hogy mindezek ellenére a lehetőséggel egyelőre inkább a nagyvállalatok élnek, a kkv-k nem mernek belevágni, hogy gyakorlati jellegű szakképzést biztosítsanak. Ezen változtatni akarunk - hangsúlyozta az államtitkár.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rohadtnarancs, 2012.12.05 09:07

Nem a 16%-os adókulcsal van probléma hanem azzal ahogy átalakitoták a magas jövedelmüeknek egycsapásra 32%-ról csökkent 16%-ra tehát gazdagéknál 16%-kal több maradt a kis jövedelmeket az elmult 22-évben soha nem emelték olyan mértékben mint a sajátjukat a politikusok (egy példa Antal József miniszterelnöként 90 ezret kapott az átlag jöv.14-16 ezer volt,most a Kövér elnök úr 1 500 000 Ft fölött kap + 330 000 képviselő fizetés + 628 000Ft választókerületi potlék + A8 + telefon + 4millós benzin költség a minimálbért meg megterhelték a 16%-os szemj. adóval).
Látszik,hogy miért lett 22 000 milliárd az államadóság a közpénzből minden kormány a maga pecsenyéjét sütögette most meg kibujtak az államadóság fizetése alol.Nagy szükség lenne a két-három kulcsos adóra,hogy igenis vegyenek részt az államadóság visszafizetésében hiszen ök csinálták.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2012.12.04 22:20

@rohadtnarancs: Majd ha emelkednek a bérek ,akkor meg mindenki örül majd ,hogy csak 16% az adó ...

..a családi adókedvezménnyel meg nagyon sokan jól jártak.

..2014 januártól a tb -ből kapnak kedvezményt azok ,akik nem tudják kihasználni a családi kedvezményt ...,csak nem megy minden egyszerre ...
..40 év komcsi ,és 20 év maffia -globál-pénzkifosztó rendszert nem lehet 2.5 alatt rendbe tenni ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rohadtnarancs, 2012.12.04 20:53

@szkiita:A jövedelem adó növekménye egyértelmüen annak a következménye,hogy megszüntették az adójóváírást és minden nyomorult minimálbérkörül kereső 16% adót fizet a gazdagjaink ezel szemben nettoban sokkal többet visznek haza.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homer11, 2012.12.04 19:17

@szkiita: "Több jövedelem adó folyt be ,mint több kulcsnál ..."

látom már csak a totális hazudozásban bízik a szekta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2012.12.04 17:44

@rohadtnarancs: Több jövedelem adó folyt be ,mint több kulcsnál ...

..az adót a maffia -elit titkolja el ,meg optimalizálja offshoron kereszztül ,de ahhoz a fidesz kevés ,hogy az offshort megszüntesse ,és a belebombázza a tengerbe az ilyen mocsok kis szigeteket ,a nemzetközi-pénzivattyús-háttérhatalom meg nem is engedné... ...

,,a nyugati --elhülyített embereknek kellene már felébredni ,de ők még jól élnek .....egyenlőre ,és nem érdekli őket ,a hülye amerikait meg csak a basebol érdekli meg a bűn rossz hamburgerük...de ha rájönnek ,hogy át vannak ők is verve ,na akkor nagy balhé lesz ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html