Csillogó karácsonyi választék a BÁV-nál

Az értékálló befektetést és a különleges karácsonyi ajándékot kereső vevők egyaránt találhatnak kedvükre való tételeket a BÁV december 11−12-i ékszer- és ezüstaukcióján.
NAPI, 2012. december 3. hétfő, 07:31
Fotó: Napi.hu

Az első nap 257 ékszertételének válogatásánál alapvető szempont volt az ajándékozási lehetőség, ezért a nívós kínálatban most kevesebb a milliós árú darab. Az első húsz tétel gyűjtői darabjai szelencék, zsebórák, egyedi ezüst ékszerek, közülük is kiemelkedik egy angol szecessziós azsúrzománcos pillangó. Az ékszerek zöme gyémánttal vagy briliánssal ékített − nagyon sok briliáns fülbevaló, gyűrű, melltű indul 100−300 ezer forint közti árakon −, többségük a XIX−XX. század fordulójára datálható és jellemzően bármikor viselhető, jó állapotú darab. Az art deco jellegzetes képviselője egy glides karkötő szögletesre csiszolt jáspisokkal, az antik ékszerek kedvelői pedig biedermeier darabok közül válogathatnak. A kifejezetten luxuscikkeket keresők Chopard és Cartier karórákért, Piaget gyűrűkért szállhatnak licitharcba, ezeknél már milliós kikiáltással kell számolni. Az órakollekció tételeit olyan márkák fémjelzik, mint a Breitling, az Omega, a Rolex vagy a Jaeger-Le Coultre, a zsebórák közül kiemelkedik egy ritka, zománcdíszes és ezüstkulcsos Glashütte.

Az ezüstnap 233 darabos kínálatban a cukordobozok, fűszertartók, gyümölcskínálók mellett kávés- és teáskészletek, likőrös- és boroskancsók várják vevőjüket, a hazai és bécsi ezüstök mellett orosz, angol, spanyol tárgyak is. Az orosz ötvösművek gyűjtőit XIX. századi szentpétervári biedermeier tejszínes kiöntők, kijevi ezüstpoharak mellett egy impozáns moszkvai desszertkosár is várja. Élénk érdeklődésre tarthat számot a Pedro Durán spanyol királyi beszállító nevével jelzett neorokokó kiöntőgarnitúra, valamint egy szőlőlugasos Bacchus-figurával díszített tálka. Az angol ezüstök közül az aukció slágere lehet a ritka aprólékossággal elkészített sheffieldi boroskancsópár. Megkülönböztetett figyelmet érdemel egy bécsi historizáló boroskupa is, szájperemén és talpán a jelzés: Bécs, 1859. Mayerhofer&Klinkosch.

HOZZÁSZÓLÁSOK