Dorotheum: magyarok a világnagyságok között

Vasarely, Kádár, Havadtőy - ezek a magyar nevek is szerepelnek a Dorotheum holnapi, világnagyságokat felsorakoztató modern és kortárs árverésén.
Wagner István, 2011. június 20. hétfő, 07:52
Fotó:

A bécsi aukciósházban olyan alkotók művei szerepelnek sorozatban, mint Braque, Chagall, Léger, Maillol, Picasso vagy az amerikaiak Lichtensteintől Warholig, az osztrákok közül Fuchs, Hundertwasser, Wotruba, a németek sorában pedig egyebek közt a legdrágább élő művész, Gerhard Richter. A rangos névsor még tovább emeli annak értékét, hogy a katalógus címlapjára is kiemelték, belül pedig két oldalon közölték Victor Vasarely Carmi-blu című 1966-os op-art kompozícióját, amelyet Eugenio Carmi olasz galériás-művész tiszteletére festett temperával falemezre. A francia magántulajdonból való, kobaltkék és fekete kontrasztokban tartott egyedi kép becsértéke 30-40 ezer euró.

Victor Vasarely: Carmi-blu

A magyar nevek között szerepel még Kádár Bélától egy cím és datálás nélküli akvarell 5-6 ezer euróért, illetve a munkácsi születésű Gy. Takách Bélától az olaj/karton szimbolista Sphynx 1921-ből, 2-3 ezer euróért.  A Londonban született, ma Budapesten privát galériát működtető Sam Havadtőytől 5-7 ezer euróra becsülik a  "David Bowie" feliratú munkát a Legendák ciklusából (mint a katalógus is megemlíti, a vegyes technikájú alkotás szerepelt a Yoko Ono−Havadtőy páros egykori Falk Miksa utcai Galéria 56-jának 2005-ös kiállításán). Jóval olcsóbban, már 1000-1300 euróért meg lehet szerezni Havadtőy 2007-ben készült Distortion 18. című fotóját, amely egy tükörre hajló férfiaktról készült három számozott példányban.

Wagner István

HOZZÁSZÓLÁSOK