A világ legnagyobb aukciósháza idén több mint 300 millió fontot remél az ilyenkor szokásos festményárverésektől − régi mesterektől a kortársakig −, de az összesített becsértékek alapján azt sem tartják kizártnak, hogy felülmúlható az egy évvel ezelőtti kiváló, 350 millió fontos eredmény is. A rivális Sotheby's, illetve az alacsonyabb súlycsoportban működő, de fontos egyéb házak aukcióival együtt a június végi−július eleji árverések összforgalma az egymilliárd dollárt is megközelítheti a Reuters becslése szerint, különösen, ha folytatódik a rekorddöntések trendje.

Edvard Munch Sikolyának közel 120 millió dolláros, a Sotheby'snál elért világrekordja (Napi Gazdaság, 2012. május 4.) szakértők szerint azt igazolja, hogy a szupergazdag gyűjtők továbbra is hajlandók minden pénzt megadni az igazi ritkaságokért, ami olyan műveket is előcsalogat privát gyűjteményekből, amelyeket azelőtt nem adtak volna be − ez pedig még tovább srófolja felfelé az árakat. Elemzők ugyan arra is figyelmeztetnek, hogy az újraerősödő globális bizonytalanság, a lassuló kínai növekedés, a közel-keleti vevők óvatosabbá válása lehűtheti a műtárgypiaci boomot − ezzel együtt most még igazi szenzációk kerülnek kalapács alá Londonban.

Az egyik legdrágább kép a Christie'snél John Constable Zsilipje lehet, amely 20-25 millió fontos becsértékkel indul július 3-án (eddigi utolsó árverésén 1990-ben 10,8 millió fontért kelt el). De megszerezhető Rembrandt-portré is 8-12 millióért, a kortársak között pedig a szinte már kötelező Francis Bacon-önarckép 15-20 millió fontos, Yves Klein Kék rózsája 17-20 milliós becsléssel indul.

Bacon-önarckép lesz a Sotheby'snál is, de alacsonyabbra, 5-7 millióra becsülve. A nagyobb szenzációkat ennél a háznál az impresszionista és modern szekció tartogatja: Joan Miró Kék csillagát 15-20 millió fonton indítják (ez a Sotheby's eddigi legmagasabb londoni becsértéksávjai közé tartozik az Artinfo szerint), de lesz egy jellegzetes Fürdőző nő is Renoirtól, 12-18 millió fontos kezdéssel.