Piacra dobja több mint húszezer tételből álló gyűjteményét az Andy Warhol Foundation for the Visual Arts: mint a Christie's Internationallel közösen bejelentették, a 25 éve elhunyt pop-art művész munkáinak árverési sorozata november 12-én kezdődik, jövő februártól pedig beindulnak az online Warhol-aukciók is. Mindeközben privát értékesítésben is meg lehet majd szerezni a kiszemelt műveket a várhatóan évekig elhúzódó kiárusítás során − közölte a Christie's.

A Warhol négy évtizedes munkásságának emlékét és relikviáit gondozó, de a kortárs művészettel szélesebb körben is foglalkozó, 1987-ben létrehozott alapítvány szakértők szerint legalább 100 millió dollár bevételre tehet szert a festmények, nyomatok, fotók, rajzok eladásából. Ily módon mintegy 225 millió dollárra bővülhet az az összeg, amelyből a művészeti programokat támogathatjuk − mondta a Wall Street Journalnek Michael Strauss, az alapítvány elnöke.

A piaci szereplők egy része − különösen a komoly Warhol-kollekcióval rendelkezők − attól tart, hogy az alapítvány "felhígítja a brandet" azzal, hogy elárasztja a piacot a legkapósabb kortárs művészek egyikének munkáival. Andy Warhol körülbelül 8 ezer festményt és szobrot készített, kisebb vagy sokszorosított munkáival együtt pedig százezernél is többre rúghat a nevével fémjelzett alkotások száma. Néhány ezer dolláros Warhol-fotót éppúgy lehet venni, mint sok tíz milliós képet: a művész aukciós rekordja 71,7 millió dollár, ezt 2007-ben, a műtárgypiaci boom csúcsán érte el a Christie'snél a Zöld ütközés (Zöld égő autó) című képpel (Napi Gazdaság, 2007. május 25.).
Az alapítványi akciótól függetlenül kerül majd kalapács alá a Christie's novemberi New York-i kortárs aukcióján az egyik legismertebb Warhol-mű. Az 1966-ban készült szitanyomat azt a híres fotót reprodukálja, amelyen Marlon Brando látható a The Wild One (A vad) című 1953-as filmben. Az aukciósház közleménye 20 millió dollár körülre teszi a mindmáig egy neves magángyűjteményben levő kép értékét.