Emléknap a munkabalesetek áldozatainak

A jövőben minden október 20-án megemlékezik a szolgálatteljesítés közben elhunytakról a Mozdonyvezetők Szakszervezete. Évente 800 balesetben érintettek a mozdonyvezetők
Kiss Melinda, 2011. október 24. hétfő, 08:00
Fotó:

A jövőben minden október 20-án megemlékezik a szolgálatteljesítés közben elhunytakról a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ), miután múlt szerdán emléktáblát avattak az érdekképviselet székházában és a rendezvényen valamennyi, munka közben elhunyt kollégáról megemlékeztek. A dátumválasztást egy tavalyi tragikus baleset indokolta, amelyben vétlen áldozatként életét vesztette a Budapest−Kelebia fővonal Délegyháza és Kiskunlacháza közötti szakaszán tehervonatot vezető 41 éves Szlávik István, miután a jól működő fénysorompóval felszerelt átjáróban kamionnal ütközött.

A szakszervezet adatai szerint a mozdonyvezetők az ágazatban a legnagyobb foglalkoztatónak számító MÁV-Trakció Zrt.-nél évente 800 balesetben érintettek, ezek döntő többségében a mozdonyvezető vétlen áldozat. A mozdonyvezetést hivatásként vállalók tisztában vannak azzal a veszéllyel, amit a mindennapi közlekedés kiemelt kockázata magában rejt, viszont egy lehetséges baleset fenyegetésével nem könnyű együtt élni, a stressz okozta terhelés átlagon felüli mértékben viseli meg az ember lelkét és testét − hangsúlyozza a MOSZ közleménye.

HOZZÁSZÓLÁSOK