A KPMG Magyarország 2009-ben azzal a céllal indította el a "Felelős Társadalomért Program" címet viselő társadalmi befektetési projektjét, hogy segítse az oktatás és egészségügy területén működő, közhasznú nonprofit szervezeteket működésük fenntarthatóságában, átláthatóságának és hatékonyságának fejlesztésében. A program keretében a KPMG nonprofit szervezeteknek kínál pro bono szakmai támogatást, működési költségek fedezésére fordítható pénzadományt, valamint − idén első alkalommal − lecserélt számítógépeket.

Többszörös haszon

A 2013-as pályázat nyertesei: a Csodalámpa Alapítvány, a Magyar Vöröskereszt, a Pénziránytű Alapítvány és a Studium Generale Alapítvány. A KPMG mintegy 300 órányi pro bono szolgáltatást biztosít számukra, 2,5 millió forint pénzadománnyal segíti terveik megvalósítását és 34 számítógépet ad át részükre. A pályázók kezdik felfedezni, hogy egy lehetséges támogatóhoz nem csupán pénz- vagy tárgyi adomány miatt érdemes fordulni, hanem olyan szakmai segítségért is, amely jelentős hatással lehet a szervezet életére, fejlesztésére. Ennek értéke egy klasszikus pénzadomány többszöröse is lehet − mondta Szabó István, a KPMG vállalati felelősségvállalási menedzsere. Idén nagy hangsúllyal jelentkeztek az informatikai vonatkozású igények, amelyekben kombinálni tudják informatikai, audit, folyamatfejlesztési és képzési kompetenciáikat. A szervezetek tevékenysége révén ráadásul megsokszorozódik a támogatás, ez a multiplikátor-hatás különösen fontos a KPMG számára a pénzügyi/gazdasági ismeretek terjesztésénél.

Kettős haszon

A Pénziránytű Alapítvány például Magyarországon különleges feladatot vállalt fel, amikor létrehozta azt a hálózatot, amely iskolákban oktatja a pénzügyi alapismereteket. Segítségünkkel idén a programban részt vevő 130 pedagógus adózási ismereteit fejlesztheti. A Budapesti Corvinus Egyetemen működő Studium Generale alapítványnak a támogatás biztosítja, hogy e-learning formába öntse saját ingyenes felvételi előkészítő képzéseit, ezáltal több ezer középiskolás − közöttük a szociálisan rászorulók − kapnak esélyt gazdasági ismereteik bővítésére, a sikeres továbbtanulásra − hangsúlyozta Szabó István.

A KPMG mintegy húsz munkatársa vesz részt önkéntesként az idei projektekben. A pro bono munka elősegíti, hogy újfajta kapcsolat jöjjön létre az egyes szakterületek munkatársai között, amely javítja az együttműködést, információ- és tudásmegosztást. A program során fejleszthetőek a technikai, módszertani, projektvezetési ismeretek. A KPMG egyébként azt tervezi, az idén felmérést készít arról, hogy az elmúlt három év nyertes pályázói hogyan hasznosították a kapott támogatást, mennyire tudtak élni a számukra biztosított lehetőségekkel, a mentor akció milyen mértékben segítette fejlődésüket.

Nyertes tervek

Az idén tízéves Csodalámpa Alapítványnál úgy látják, hogy a KPMG pro bono szolgáltatása révén esélyük nyílt − a lényegében CRM-tevékenységet kiszolgáló − elavult és bonyolult it-rendszerük megújítására. A Magyar Vöröskereszt országos hálózatának működéséhez, a társadalmi szükségletekre való rugalmas reagálásához egy integrált nyilvántartási rendszer kiépítéséhez nyújt segítséget az elnyert segítség. A Pénziránytű Alapítvány tavaly szeptemberben indította útjára a középiskolások gazdasági-pénzügyi döntéseit segítő Facebook-oldalát, a Pénzbookot, amely az oktatási programban részt vevőknél szélesebb kör számára elérhető. Az oldal működtetéséhez a KPMG-től kapott anyagi támogatás számításaik szerint növeli a Pénzbookhoz csatlakozók számát. A Studium Generale abban bízik, hogy a pro bono szolgáltatásnak köszönhetően az eddig postai úton zajló kommunikációt felválthatja egy e-learning rendszer. Így az online képzés kialakításával több hátrányos helyzetű vidéki tanuló számára nyújthatnak segítséget a felvételi vizsgákra való készülésben.