Felelős társadalom: befektetés a jövőbe

A KPMG 3 évvel ezelőtt indította el "Felelős Társadalomért Program" címet viselő társadalmi befektetési projektjét, hogy segítse az oktatás és egészségügy területén működő, közhasznú nonprofit szervezeteket működésük fenntarthatóságában, átláthatóságának és hatékonyságának fejlesztésében.
NAPI, 2013. február 22. péntek, 08:52
Fotó: Napi.hu

A KPMG Magyarország 2009-ben azzal a céllal indította el a "Felelős Társadalomért Program" címet viselő társadalmi befektetési projektjét, hogy segítse az oktatás és egészségügy területén működő, közhasznú nonprofit szervezeteket működésük fenntarthatóságában, átláthatóságának és hatékonyságának fejlesztésében. A program keretében a KPMG nonprofit szervezeteknek kínál pro bono szakmai támogatást, működési költségek fedezésére fordítható pénzadományt, valamint − idén első alkalommal − lecserélt számítógépeket.

Többszörös haszon

A 2013-as pályázat nyertesei: a Csodalámpa Alapítvány, a Magyar Vöröskereszt, a Pénziránytű Alapítvány és a Studium Generale Alapítvány. A KPMG mintegy 300 órányi pro bono szolgáltatást biztosít számukra, 2,5 millió forint pénzadománnyal segíti terveik megvalósítását és 34 számítógépet ad át részükre. A pályázók kezdik felfedezni, hogy egy lehetséges támogatóhoz nem csupán pénz- vagy tárgyi adomány miatt érdemes fordulni, hanem olyan szakmai segítségért is, amely jelentős hatással lehet a szervezet életére, fejlesztésére. Ennek értéke egy klasszikus pénzadomány többszöröse is lehet − mondta Szabó István, a KPMG vállalati felelősségvállalási menedzsere. Idén nagy hangsúllyal jelentkeztek az informatikai vonatkozású igények, amelyekben kombinálni tudják informatikai, audit, folyamatfejlesztési és képzési kompetenciáikat. A szervezetek tevékenysége révén ráadásul megsokszorozódik a támogatás, ez a multiplikátor-hatás különösen fontos a KPMG számára a pénzügyi/gazdasági ismeretek terjesztésénél.

Kettős haszon

A Pénziránytű Alapítvány például Magyarországon különleges feladatot vállalt fel, amikor létrehozta azt a hálózatot, amely iskolákban oktatja a pénzügyi alapismereteket. Segítségünkkel idén a programban részt vevő 130 pedagógus adózási ismereteit fejlesztheti. A Budapesti Corvinus Egyetemen működő Studium Generale alapítványnak a támogatás biztosítja, hogy e-learning formába öntse saját ingyenes felvételi előkészítő képzéseit, ezáltal több ezer középiskolás − közöttük a szociálisan rászorulók − kapnak esélyt gazdasági ismereteik bővítésére, a sikeres továbbtanulásra − hangsúlyozta Szabó István.

A KPMG mintegy húsz munkatársa vesz részt önkéntesként az idei projektekben. A pro bono munka elősegíti, hogy újfajta kapcsolat jöjjön létre az egyes szakterületek munkatársai között, amely javítja az együttműködést, információ- és tudásmegosztást. A program során fejleszthetőek a technikai, módszertani, projektvezetési ismeretek. A KPMG egyébként azt tervezi, az idén felmérést készít arról, hogy az elmúlt három év nyertes pályázói hogyan hasznosították a kapott támogatást, mennyire tudtak élni a számukra biztosított lehetőségekkel, a mentor akció milyen mértékben segítette fejlődésüket.

Nyertes tervek

Az idén tízéves Csodalámpa Alapítványnál úgy látják, hogy a KPMG pro bono szolgáltatása révén esélyük nyílt − a lényegében CRM-tevékenységet kiszolgáló − elavult és bonyolult it-rendszerük megújítására. A Magyar Vöröskereszt országos hálózatának működéséhez, a társadalmi szükségletekre való rugalmas reagálásához egy integrált nyilvántartási rendszer kiépítéséhez nyújt segítséget az elnyert segítség. A Pénziránytű Alapítvány tavaly szeptemberben indította útjára a középiskolások gazdasági-pénzügyi döntéseit segítő Facebook-oldalát, a Pénzbookot, amely az oktatási programban részt vevőknél szélesebb kör számára elérhető. Az oldal működtetéséhez a KPMG-től kapott anyagi támogatás számításaik szerint növeli a Pénzbookhoz csatlakozók számát. A Studium Generale abban bízik, hogy a pro bono szolgáltatásnak köszönhetően az eddig postai úton zajló kommunikációt felválthatja egy e-learning rendszer. Így az online képzés kialakításával több hátrányos helyzetű vidéki tanuló számára nyújthatnak segítséget a felvételi vizsgákra való készülésben.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK