Egyetlen magyar, sőt egyetlen európai festőként szerepel Fiedler Ferenc a Jackson Pollock születésének századik évfordulójára rendezett, Pollock továbbélése című kiállításon New Yorkban, az amerikai festő egykori házában. A július végéig látható tárlaton olyan művészek alkotásai szerepelnek, mint Andy Warhol vagy Norman Rockwell − a kurátorok Pollock hatását, művészetének továbbélését igyekeztek bemutatni. Úgy fogalmaztak, olyan alkotásokat kerestek, amelyeken az energia láthatóvá válik − az absztrakt expresszionista Pollock munkáihoz hasonlóan −, és ezt találták meg Fiedlernél is.

A világban inkább Francois Fiedlerként ismert Fiedler Ferenc (1921−2001) Szőnyi István tanítványaként végzett a Képzőművészeti Főiskolán, ahol aztán tanársegéde is lett, a magyar állam pedig 14 képét vásárolta meg 1947-ig (ezek a Magyar Nemzeti Galériában vannak ma is).

Fiedler 1948-tól Párizsban élt, ott került közeli barátságba Joan Míróval − dolgozott is a spanyol festő műtermében, ő mutatta be Caldernek, Chagallnak és a neves galériatulajdonos Aimé Maeghtnek. Az említettek mellett olyan mesterekkel együtt állított ki, mint Braque, Giacometti, Kandinsky, Léger, Matisse, Picasso. Művei többek között a New York-i Guggenheim Múzeumban, a Pollock-Krasner House and Study Centerben és a Párizsi Modern Művészetek Múzeumában is megtalálhatók, de komoly nemzetközi magángyűjteményekbe is bekerültek.

Először a franciák kezdték gyűjteni Fiedlert, az elsők között vásárolt tőle André Malraux és Louis Clayeux (Giacometti barátja és mecénása). Clayeux biztatására az akkori francia köztársasági elnök, Francois Mitterrand nappalijába is került Fiedler-műalkotás, de vásárolt tőle Jacques Chirac is. Emellett akad Fiedler-kép például svájci bankár dolgozószobájában, Los Angeles-i producer tárgyalójában vagy egy japán médiaguru meditációs termében is.
A magyar származású amerikai műgyűjtők körében elsőként az étterem-tulajdonos Láng György  kezdett Fiedlert vásárolni, később olyan reklámszakemberek is csatlakoztak hozzá, mint Alexander Brody vagy Csaba Bazsa. Fiedler Ferenc árai most 30−100 ezer dollár között mozognak, idehaza azonban − bár három budapesti galériában is elérhetők képei − ma még a kevésbé ismert külföldi magyarok közé tartozik.

Cím nélkül
Kép: Ezt a Fiedler-képet választották ki a kurátorok a New York-i kiállításra