Nem az első és vélhetően nem is az utolsó pillanat ez az alapítvány életében, amikor alapvető financiális gondokkal kell szembesülnie. Pályafutásunkat adományokból indítottuk el, de ma már évente 2500 család teljes körű terápiájának, gondozásának fenntartásához az alapvető állami finanszírozás elengedhetetlen! − mondta lapunknak dr. Schultheisz Judit gyermekorvos, az alapítvány elnöke. Az az összetett ellátási modell, amelyet meg kívántunk honosítani Magyarországon, nemzetközi szinten is újdonságnak számított 1990-ben. Önkéntes munkatársaimmal abból az elgondolásból indultunk ki, hogy összetett módon kell kezelni a károsult csecsemőket és kisgyermekeket; nemcsak fizikai állapotuk javítására kell koncentrálni, hanem a munkában kezdetektől közre kell működniük a különböző szakterületek orvosainak − a gyermekneurológusoknak, gyógypedagógusoknak, pszichológusoknak −, sőt maguknak a szülőknek is. A kicsiknek pedig többféle mozgásélményre van szükségük, ami közelebbről annyit jelent, hogy a kezdetektől többféle terápiás módszer − köztük a hidro- és a művészetterápia − egyénre szabott, megfelelő alkalmazása vezethet csak eredményre. Dr.Schultheisz módszerét ma már több külhoni országban alkalmazzák, mint ahogy komoly sikereket ért el az a ma Huple névre hallgató szabadalma is, amely egy új diagnosztikai és terápiás orvostechnikai eszköz.

Kapcsolatok hálója

A Gézengúz elsősorban hazai cégeket és önkormányzatokat kívánt megnyerni koncepciója megvalósításához. Elsőként Budapesten a III. kerületi önkormányzat biztosította számukra, hogy egyik bölcsődéjében "albérlőként" létrehozhatták székhelyüket. Az Aquincum Hotel pedig uszodájában nyújtott lehetőséget a vízi terápiához. A cégek a szükséges eszközöket vették meg vagy adták át számukra. A 22 év alatt öt központot sikerült létrehozniuk, az óbudai centrumon kívül Salgótarjánban, Győrben, Budafokon és Budakalászon. Miután már az első években részt vettek a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai és Tanárképző Főiskola és a Semmelweis Egyetem csoportos képzéseiben, sikerült elgondolásukhoz híveket toborozni. A kórházakban is hagyománnyá vált, hogy a problémás gyerekeket hozzájuk küldték rehabilitációra. Mindez annyit jelent, hogy évente több ezer gyerekkel kell − vagy kellene − foglalkoznia a Gézengúz-csapatnak.

Együtt a szülőkkel

Schultheisz Judit módszerének hangsúlyos eleme, hogy ne csupán a kicsikkel tartson kapcsolatot az alapítvány, hanem a terápia folyamatába aktív partnerként vonja be a szülőket, családtagokat is. Téves az az elgondolás − mondta az orvos igazgató −, hogy a szülő ne legyen részese a gyógyítás, fejlesztés mindennapi végrehajtásának. Nekik éppen úgy át kell élniük a gyógyulás örömét, mint a szakembereknek, ezáltal biztosabb érzésekkel készülhetnek fel a jövőre is, amikor már elsősorban a szülői támogatáson múlik, milyen módon fejlődnek tovább gyermekeik képességei.

A Gézengúz-modellhez az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nyújt teljesítményalapú támogatást, de a megsokszorozódott igényekhez képest az amúgy is szűkös keretek már nem biztosítanak elegendő forrást. Az alapítványok ugyan részesülhetnek a személyi jövedelemadóból felajánlható 1 százalékos támogatásokból, de akkor, amikor egyre többen versenyeznek az adójóváírás nyújtotta összegekre, mind több szervezet között oszlik meg ez a szociális segély. Tavaly már érzékelhetően csökkent a vállalati támogatás is, a cégeket érzékenyen érintő elvonások következtében egyre kisebb lesz az az összeg, amelyet a CSR céljaira engedélyeznek a szűkülő büdzséből a társaságok. Lényegében az önkormányzatoknál is hasonló tendencia érvényesül.

Országos szerepkör

Az öt központ 170 millió forintból tartja fenn magát. Holott a működéshez nem elég az ügy iránti elkötelezettség, szükség van olyan szakemberekre, akik mozgatni képesek a modellt. Sok önkéntes segíti a munkánkat − hangsúlyozta Schultheisz Judit −, de a pontos diagnosztika és terápia alapja a jól képzett orvosok, terapeuták, fejlesztők magas szintű szakellátása. Különösen mivel egészen más kezelésre van szükség például egy Down-szindrómás gyerek esetében, mint a végtagsérült vagy a neurológiai problémákkal küszködő kicsinél. A Gézengúz Alapítvány éppen ezért minden lehetőséget megragad, hogy hazai és külföldi pályázatokkal támogatást szerezzen programjaihoz.
A specifikus ellátási modelljük országos szerepköre pedig egyelőre nem csökkenti, hanem vélhetően tovább növeli gondjaikat, és a hozzájuk beutalt családok ellátása nem tudja tovább nélkülözni az állami beavatkozást. Minden ellátatlan vagy nem megfelelő ellátású gyermek maradandó problémát hordoz és további költségeket jelent mind a családoknak, mind az állami szektornak.

Kép: Kapott_NEM_jelenik_meg_FE-n