Az elmúlt évtized közepére valóban fontos tényezővé vált a vállalati felelősségvállalás. A hazai vállalatok azonban − elsősorban a pénzszűke miatt − az elmúlt 2-3 évben jelentősen csökkentették a mecenatúrára fordított kiadásaikat − hangsúlyozta Svéda Dóra, a Jól-Lét Alapítvány ügyvezető-helyettese. A multinacionális nagyvállalatoknál az úgynevezett szociális kvótát beépítik az üzleti tervbe, mert ez növelheti imázsukat. Azoknál a cégeknél, ahol a szakképzett munkaerő megtartása fontos, szintén nagyobb gondot fordítanak a CSR nyújtotta lehetőségek kiaknázására.

A munkavállalói és munkáltatói oldal közös nevezőjének megtalálásában kíván segíteni a Jól-Lét Alapítvány, amelynek legfőbb célja segíteni a pályakezdő, valamint a szülési szabadságról visszatérő nőket. Az alapítvány a munkaerőpiacon jól érzékelhető nehézségek ellenére nem szűkölködik sikerekben. Tavaly összesen 31 kisgyermekes nőnek sikerült állást szerezni − számolt be az eredményekről Svéda Dóra, aki arra a hétgyermekes (!) családanyának az esetére a legbüszkébb, akit egy távmunkás pozícióban tudtak elhelyezni.

A szakember szerint jelenleg szinte mindenkinek nehéz állást találnia, Budapesten és Pest megyében viszont továbbra is szép számmal vannak betöltetlen pozíciók. Különösen nagy a választék az ügyfélszolgálati, a pénzügyi adminisztrációs, valamint a mérnöki-informatikai területeken, ahol segítségükkel még sokakat el tudnak helyezni az alapítvány célcsoportjából.
Az álláskeresők gondolkodásmódjával is vannak olykor problémák − osztotta meg tapasztalatait Svéda Dóra. Az irreális anyagi vagy pozícióbeli elvárások gyakoribbak az olyanoknál, akik úgymond beleragadtak a GYES-be, azaz három év alatt nem követték nyomon munkakörük vagy szakmájuk változásait, nem képezték magukat, gyakran pedig munkahelyi kapcsolataikat sem ápolták. Márpedig a szülési szabadság remek lehetőség a továbbképzésre vagy akár a nyelvtanulásra, amivel sokkal jobb esélyekkel térhetnek vissza a munkaerőpiacra. Legtöbbjüknél az is fontos szempont, hogy először részmunkaidőben térjenek vissza korábbi munkahelyükre, ami a tapasztalatok szerint egyre gyakoribb foglalkoztatási forma. Sokszor azonban nem gondolnak olyanokra, mint a közlekedés megszervezése, ami vidéken nagyságrenddel megnehezíti a részmunkaidős foglalkoztatást.

A sikeres elhelyezkedés lehetőségének megteremtése végett első körben megtanítják a nőket állást keresni. A Jól-Lét Alapítvány ezt a Női klikk névre keresztelt, mindenki számára ingyenesen elérhető online tréning keretén belül oktatja. Ezenfelül számos tréninget tartanak az alapítványnál, melyek célja a munkaerőpiacra való reintegrációtól kezdve a pénzügyi autonómián keresztül a nők többségénél különösen problémás munka és magánélet összehangolásáig minden, ami a napi életben felmerülhet. Az alapítvány a másik oldalt, azaz a munkáltatókat is megszólítja: összesen 13-féle szolgáltatást kínálnak a cégeknek az anyasági policy kialakításától a munkaközvetítésig. Az alapítvány igy egyfajta híd szerepet tud betölteni az elhelyezkedés nehézségeinek könnyítése érdekében.

Kép: Kapott_NEM_jelenik_meg_FE-n